Мештани не дозвољавају, инвеститор најављује почетак градње МХЕ у Топлом Долу

Мештани не дозвољавају, инвеститор најављује почетак градње МХЕ у Топлом Долу

Након сукоба у селу Топли До између мештана, активиста Иницијативе Одбранимо реке Старе планине и инвеститора Драгана Јосића, у Савезу месних заједница Старе планине кажу да неће дозволити изградњу деривационих мини-хидроелектрана, док инвеститор остаје при намери да гради у овом селу јер, како каже, за њу има све потребне дозволе.

Страсти у селу Топли До се не смирују. Након посете инвеститора селу, активисти Иницијативе Одбранимо реке Старе планине на друштвеним мрежама позивају људе на спречавање изградње мини-хидроелектране, а из Савеза месних заједница Старе планине саопштавају да ни по коју цену неће дозволити изградњу МХЕ и уништавање биодиверзитета, пишу Јужне вести.

С обзиром на то да је на делу потпуно непоштовање воље народа зарад интереса појединаца, у шта је очигледно умешан и сам врх власти, упозоравамо полицајце да се повуку, да не учествују у уништавању сопственог народа из кога и сами потичу. Сваки покушај застрашивања народа који се бори за свој опстанак биће узвраћен, саопштавају из Савеза.

Док Александар Панић из Иницијативе ОРСП тврди да инвеститор има проблема у документацији за грађевинску дозволу, из Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре не одговарају на питање новинара Јужних вести да ли постоје неправилности у документацији.

“Имамо приговоре за грађевинску дозволу за његову мини-хидроелектрану, али немамо одговоре. Он нема позитивно мишљење Завода за заштиту природе”, рекао је Панић.

Међутим, инвеститор тврди да има сву потребну документацију и да ће кренути са радовима почетком септембра.

“Они кажу да немам позитивно мишљење Завода за заштиту природе. То је апсурд, ја не могу да добијем грађевинску дозволу без некомплетне документације. Министарство је издало ту дозволу на основу решења Завода тако да не постоји простор за грешку. Нисам ништа лажирао, све је транспарентно, могу да вам доставим сву документацију”, казао је Јосић.

Он је село Топли До, након сукоба са мештанима и активистима напустио у пратњи полиције, а очекује њихову реакцију по питању последњих дешавања и претњи које добија.

“Ја нисам смео да изађем, човек са секиром ми је претио. Kада је дошла полиција, безбедно ме је спровела до Пирота. Очекујем да ће доћи полиција и када крену радови септембра и да људи који врше кривична дела да буду ухапшени”, рекао је инвеститор.

Додаје да се он оптужује за лажирање документације како би оправдали протесте и како би направили мотив да врше криминална дела на градилиштима за мини-хидроелектране.

Уз интервенцију полиције спречен је сукоб мештана и инвеститора приликом посете Топлом Долу 28. августа, а и крајем фебруара ове године приликом његове посете селу дошло је до жучне расправе са мештанима и активистима Иницијативе Одбранимо реке Старе планине, када је такође реаговала пиротска полиција.

Јужне вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Којој познатој водитељки припада стан на Звездари у коме се Беливук састајао са Вучићем?

Којој познатој водитељки припада стан на Звездари у коме се Беливук састајао са Вучићем?

Демократска странка (ДС) оценила је, поводом почетка десете године власти Српске напредне странке (СНС) да …

Човека да одликујете јер је у Србију вратио важно културно добро а не да га кривично гоните будале једне!

Човека да одликујете јер је у Србију вратио важно културно добро а не да га кривично гоните будале једне!

Србија данас коментар: Србијом дефинитивно влада секта идиота! Изгледа да је један од најперспективнијих припадника …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *