fbpx

МЕТЕОРОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ: Наредних дана обилне падавине, могућа изливања река

0
(0)

У централној Србији и на југу Баната данас ће падати обилне падавине, а очекује се од 20 до 40 литара кише по метру квадратном, упозоравају из Републичког хидрометеоролошког завода.

Наредне недеље нас очекују обилне падавине и већи водостај река

Према њиховим прогнозама, сутра се у централним и источним крајевима, такође, очекује обилна киша, а на подручју Браничева и на југу Србије локално и више.

На Сави код Јамене, Сремске Митровице и Београда водостаји ће у среду о четвртак наредне недеље превазићи границу редовне одбране од поплава, а код Шапца ће 8. и 9. марта границу ванредне одбране од поплава.

ОБРЕНОВЧАНИ НА ИГЛАМА

Водостаји река Сава и Колубара у порасту, службе у приправности

Последњих неколико дана грађани Обреновца забринути су због пораста нивоа вода на Сави и Колубари. Како каже Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац, ситуација за сада није алармантна.

Наредних дана на Дунаву од Сланкамена до Смедерева водостаји ће се кретати изнад и око граница редовне одбране од поплава, саопштавају из РХМЗ-а.

На Дрини, Лиму, Јадру, Колубари са притокама, на Западној и Јужној Морави са притокама, на Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру и Ресави, на Млави и Пеку, као и на банатским водотоцима водостаји ће од понедељка до среде бити у умереном и већем порасту са могућношћу превазилажења упозоравајућих нивоа.

Ипак, у РХМЗ истичу да тренутно нема актуелног агрометеоролошког упозорења.

Марић: Ситуација је под контролом

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је, када је реч о падавинама, ситуација под контролом и да није било интервенција, али да су тимови Сектора за ванредне ситуације у приправности.

– Ми смо наше активности око припреме онога што је РХМЗ објавио урадили још у петак, када су сви општински штабови за ванредну ситуацију у Србији на потенцијално кризним местима добили упозорење од стране Сектора за ванредне ситуације да се подигне степен приправности и да се ради мониторинг 24 сата док падавине не престану – рекао је Марић.

Према његовим речима, од сутра ће тимови бити деташирани и приближени потенцијално кризним местима, а у сталном су контакту и са осталим јединицама МУП-а и Министарства одбране.

– За сада је ситуација под контролом, а да ли ће заиста бити она количина падавина како је најављено или не није на нама да размишљамо о томе. Мислим да је исправно да подигнемо степен приправности и да будемо јако опрезни у наредних неколико дана док ове количине падавина не прођу и док не прође циклон који се најављује из Италије – рекао је Марић.

Блиц

Фото: Роберт Гетел / РАС Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија помаже обнову Венеције са 11,8 милиона динара за обнову и санацију штете настале услед поплава

5 (1) Влада Србије одвојила је из буџетске резерве 11,823 милиона динара на име финансијске …

Ефикасност мини хидроелектрана никаква а штета коју праве ОГРОМНА!

5 (4) Када би се изградиле све предвиђене МХЕ изгубили бисмо око 2.200 километара водотокова, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *