fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Мицотакис на првој седници Владе Грчке: Нови модел владања, 12 приоритета
Мицотакис на првој седници Владе Грчке: Нови модел владања, 12 приоритета 1

Мицотакис на првој седници Владе Грчке: Нови модел владања, 12 приоритета

На првој седници нове владе Грчке, састављене после избора на којима је у недељу победила странка умерене деснице Нова демократија, премијер Kиријакос Мицотакис је шири састав свог кабинета обавестио о, како је рекао, новом моделу владања, уз 12 приоритета.

„Имам апсолутно поверење у нашу способност да променимо Грчку“, рекао им је премијер, пренеле су РТВ станице у директном преносу.

Новина у раду владе је одређена низом основних принципа, међу којима је први јединствен механизам за прац́ење и континуирану координацију министара и другог особља ради спровођења владиног програма.

Следе принципи оцењивања ефикасности владе у постизању очекиваних резултата, затим коришћење међународних модела мерења ефикасности и опипљивих резултата у друштву и економији, стално обавештавање јавности о раду владе уз „апсолутну транспарентност“.

Министри су добили низ задатака, међу којима је први израда годишњих планова спровођења владине политике у сваком министарству, на основу буџета.

Остали хитни задаци министара су годишње законодавно и регулаторно програмирање, годишње планирање запошљавања, годишњи извештај о законодавној активности.

Припрема нацрта закона од сада ће се, на предлог министара, обављати у новом Генералном секретаријату Владе за питања законодавства и парламентарна питања.

Министри су обавезни и да састављају анализе утицаја своје политике током њеног спровођења.

Посебно поглавље у раду нове владе Грчке је „Избегавање сукоба интереса“.

То обухвата „драстично ограничење броја прераспоређених службеника и саветника“, „забрану запошљавања рођака чланова владе првог и другог степена“, „забрану свим члановима владе и њиховим сарадницима било какве професионалне и пословне активности ван владе“.

Свим члановима владе, њиховим сарадницима, супружницима и њиховој деци забрањено је и закључивање било каквих уговора с државним сектором.

Формирано је ново тело, Председништво владе, чији су задаци подршка раду министарстава, координирање и прац́ење рада владе, подршка законодавном раду и координација министарстава која ће сарађивати у сродним, повезаним активностима.

Једну групу сродних и повезаних активности чине: заштита грађана (унутрашњи послови), правосуђе, спољни послови, одбрана, затим просвета и верска питања – што је у Грчкој у једном ресору, и здравство.

Друга група су министарства за финансије, за развој и инвестиције, за развој села и храну (министарство пољопривреде), за рад и социјална питања, за политику према острвима и за поморство, затим за туризам, културу и спорт – што је у Грчкој у истом сектору, за инфраструктура и транспорт, за животну средину и енергетику.

Премијер Мицотакис ће програм своје владе тек образложити у скупштини која се конституише у новом саставу после избора, а најавио је да ће му приоритети бити привреда, социјално осигурање и пензије, правосуђе, просвета и здравство, с циљем да „изгради осећање јединства и друштвени мир“ – што је обоје разорено током десет година финансијске кризе у Грчкој.

Бета

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада масовно крши закон држећи политички подобне директоре у вечитом в.д. стању 11

Влада масовно крши закон држећи политички подобне директоре у вечитом в.д. стању

Више од половине директора јавних предузећа и државних службеника Влада Србије је именовала као вршиоце …

Немачка ће по свој прилици морати да исплати заосталу радну штету! 12

Немачка ће по свој прилици морати да исплати заосталу радну штету!

Осам деценија након почетка Другог светског рата би питање ратних репарација поново могло да постане …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *