fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Михајловић: Чедомир Јовановић тражио да се из затвора пусти покојни вођа земунског клана, Душан Спасојевић!
Михајловић: Чедомир Јовановић тражио да се из затвора пусти покојни вођа земунског клана, Душан Спасојевић! 1

Михајловић: Чедомир Јовановић тражио да се из затвора пусти покојни вођа земунског клана, Душан Спасојевић!

БЕОГРАД – У Специјалном суду у Београду данас је настављено сведочење бившег министра унутрашњих послова Душана Михајловића на суђењу осморици припадника расформиране Јединице за специјалне операције (ЈСО) оптуженим за оружану побуну 2001. године.

Бивши министар је посведочио да је та јединица била злоупотребљена у политичке сврхе иако је била најопремљенија и најспособнија.

„Злоупотребљена је за ствари које нису у складу са статусом јединице, Законом и прописима. Захтеви које су изнели за прекид побуне нису имали везе са њиховим интересима и било је очито да су намере друге“, рекао је Михајловић у наставку сведочења које је започео у децембру прошле године.

Одговарајући на питања одбране Михајловић је потврдио да му је Чедомир Јовановић тражио да из притвора пусти покојног вођу земунског клана, Душана Спасојевића.

Према његовим речима, Јовановић је дошао са информацијом да Спасојевић има предлог да буде пуштен, на 15-ак дана из притвора како би прикупио доказе о томе ко стоји иза отмице власника „Делте“ Мирослава Мисковића, тврдећи да он нема везе са тим кривичним делом. (Касније је његов земунски клан осуђен за то дело, а Спасјевић је већ био убијен, недуго након атентата на премијера Ђинђића)

„Рекао сам да ја то не могу да учиним. Не знам одакле Јовановићу такве информације, у то време он ми је био политицки шеф и нисам проверавао његове изворе“, рекао је Михајловић напомињући да је намеравао да поднесе оставку на функцију министра полиције ако тај случај не буде решен, јер би онда како је навео испало да је мафија јача од државе“.

У даљем излагању он је потврдио и да су у МУП стизали транскрипти прислушкиваних разговора, на основу којих је и закључено шта се догађа у Кули где је било седиште Јединице.

Напоменуо је да не зна ко је све прислушкиван, али да му је познато да је у то време премијер Ђиндић у име Владе био донео одлуку да служба може да прислушкује грађане и без дозволе Врховног суда .

Он је крајем прошле године на суђењу посведочио да је јединица злоупотребљена и да су за њену побуну најодговорнији тада већ пензионисани, али ипак фактички комадант ЈСО, Милорад Улемек Легија и тада формални комадант Душан Маричић Гумар.

Као „покровитеље“ побуне окарактерисао је убијеног вођу „земунског клана“ Душана Спасојевића и каснијег сведока сарадника тужилаштва Љубишу Буху Чумета.

Оптужени за побуну су бивши комаданти ЈСО Милорад Улемек, Звездан Јовановић и Душан Маричић, који у пожаревачком затвору издржавају максималне казне затвора због најтежих кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Ђинђића.

Оптужени су и Веселин Лечић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић, Владимир Поцић и Мића Петраковић који се бране са слободе.

Оптуженима се ставља се на терет извршење кривичног дела оружана побуна из тада важећег Кривичног закона СРЈ.

У оптужници се наводи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Зорана Ђинђића, да прекине са побуном.

Истовремено, оперативни део Јединице борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата је блокирао аутопут.

Први пут је то учињено 10. новембра на аутопуту Нови Сад-Суботица у близини Врбаса, а други пут 12. новембра блокадом аутопута кроз Београд код Сава центра.

На тај начин је, како се наводи у оптужници, врло јасно исказана спремност Јединице за примену насиља уколико се не прихвате њени ултимативни захтеви за смену тадашњег министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора ДБ-а Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића.

Таквим поступањем Јединице, били су непосредно угрожени безбедност и уставни поредак земље, наводи се у оптужници.

Протест ЈСО је прекинут након што су Петровић и Мијатовић поднели оставке, док Михајловић то није учинио.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МИШКОВИЋ КОНАЧНО ПРОГОВОРИО: После 17 година детаљи о отмици земунског клана! 11

МИШКОВИЋ КОНАЧНО ПРОГОВОРИО: После 17 година детаљи о отмици земунског клана!

Мирослав Мишковић је после 17 година коначно проговорио о отмици земунског клана. Мишковић је о …

Убице се заиста увек враћају на место злочина 12

Убице се заиста увек враћају на место злочина

ЛИБЕРАЛНО-демократска партија (ЛДП) саопштила је данас, поводом 15. годишњице убиства премијера Зорана Ђинђића, да никада …

3 Коментара

  1. Onisim Popovic

    A k ga je snabdevao kokainom, bio je u krizi.

  2. Aj’d sad gukni Čedo! Debelo si se ugovnio sa atentatom na Đinđića, a stalno si pljuvao na druge!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *