fbpx

Михајловић: Више од 16.000 Рома и Ромкиња запослено за непуне три године

1
(4)

“Визија Владе Србије је потпуна инклузија у друштво свих грађана и грађанки Србије, а то питање је нарочито битно када говоримо о припадницима ромске заједнице”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији, Зорана МИхајловић.

Она је истакла да ће заједно са међународним партнерима радити на важном задатку, са посебним фокусом на образовање, становање и запошљавање Рома и Ромкиња.

Михајловић је на представљању извештаја са регионалне конференције “Декада инклузије Рома” истакла да држава доноси законе и стратешка документа која ће омогућити стварање једнаких услова за све, али да је још много посла пред нама.

“Посебно када говоримо о Ромкињама, које су једна од најосетљивијих група у друштву. До сада смо кроз акционе планове фокус стављали на бољи приступ јавним политикама и запошљавању ромске заједнице, што је и круна рада, па је тако у 2017. години запослено 5.140 Рома и Ромкиња, 2018. њих 6.200, а у 2019. до сада 4.700, и у тим бројкама увек је 40 до 45 одсто Ромкиња. Настављамо и да решавамо стамбено збрињавање ромске заједнице, у питању су вишемилионски пројекти, али и бољи приступ здравственим услугама и образовању”, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је да би требало утврдити индекс инклузивности који ће бити јасна смерница које мере још треба предузети за потпуну инклузију свих грађана и грађанки, с обзиром на то да у нашем друштву још увек немамо једнаке услове за све.

Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке у Србији, рекла је да је ова држава у оквиру свог председавања ОЕБС-ом у фокус ставила човека, људска права и вредности, изразивши очекивања да ће закључци и препоруке са регионалне конференције бити примењени у јавним политикама Србије.

“Гарант за то су нам потпредседница Владе, али и сви други партнери, попут мисије ОЕБС у Србији и Регионалног савета за сарадњу. Циљ конференције коју смо организовали био је да идентификујемо проблеме у животном циклусу ромске заједнице, са посебним фокусом на образовање, становање, здравље и економско оснаживање Рома и Ромкиња”, рекла је она.

Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС у Србији, рекао је да је данашња тема изузетно важна за ову организацију и захвалио је Влади Србије на посвећености унапређењу положаја Рома и Ромкиња.

“Из ових препорука посебно се види да је образовање кључ за што успешнију социјалну инклузију ромске заједнице. Ту смо да разменимо искуства и поделимо примере добре праксе, а Србија је модел у региону”, рекао је Орицио.

Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине, рекао је да је овај савет задовољан извештајем и изразио задовољство што могу да допринесу идентификовању проблема и проналажењу решења.

“Највише је урађено у Србији и то нас посебно радује. Закључци са јунске конференције представљају добре смернице за даље планове и политике. Држава води одговорну социјалну политику према ромској заједници, верујемо да ће се тако и наставити све до дана док не остваримо пуну једнакост”, рекао је Накић.

Орхан Усеин, вођа пројекта “Инклузија Рома 2020” у Регионалном савету за сарадњу, изјавио је да су у току три важна процеса неопходна за успешну инклузију ромске заједнице.

“Ромска популација постала је важан део Берлинског процеса, у оквиру ког смо потписали и Декларацију о интеграцији Рома на западном Балкану. Са Европском комисијом радимо на бољој повезаности региона у циљу што успешније имплементације Европске стратегије за Роме, а важно је и одговорно буџетирање мера намењених успешној инклузији ромске заједнице. РЦЦ је на располагању владама из региона за даљу имплементацију свих планова”, изјавио је Усеин.

Данас онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Авдулах Хоти открио све о шокантном понижавању Србије: Преговарали смо о ратној одштети „Kосову“ и међусобном признању

3 (4) Авдулах Хоти каже да дијалог са Београдом нема алтернативу, али истиче да у …

Србија прихватила нову методологију преговарања са Европском унијом: Брзог приступања ЕУ (не)ће бити

3.8 (4) Александар Вучић, на видео-самиту у Паризу, потврдио је да је Србија прихватила нову …

2 Коментара

  1. ПерунГромовник

    Poserem se na ovu tuzlansku dromfulju….a sta je sa Srbima pička ti materina naprdnjačka?

  2. a sto ne bi otisla nazad u tuzlu pa tamo solila pamet, tamo ti je prirodno staniste. hidrogen lepotice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *