fbpx
Насловна / Србија / Економија / Што не кажете народу колико из буџета субвенциоништете киловат зелене енергије из ветра?

Што не кажете народу колико из буџета субвенциоништете киловат зелене енергије из ветра?

4
(2)

Kомпанија МK Финтел Винд званично је пустила данас у рад свој трећи, уједно и највећи ветропарк Kошава у Избишту. Укупна инсталисана снага постројења је 69 мегавати што значи да овај ветропарк може да производи струју која ће задовољити потребе 45.000 домаћинстава.

Извршни директор компаније МK Финтел Винд Тицијано Ђованети је истакао да је укупна инвестиција у ветропарк Kошава 118 милиона евра.

„Наш следећи корак је друга фаза изградње овог ветропарка и уз континуирану подршку партнера из владиног и корпоративног сектора у Србији остварићемо заједнички циљ да ову област богату снагом ветра поставимо на зелене мапе света“, рекао је Ђованети.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић нагласио је да до пре две године Србија није имала ниједан ветрогенератор, односно да није производила струју из енергије ветра. „У међувремену са инсталисаних 400 мегавати струје која се гради из ветропаркова Србија је постала лидер у региону када је у питању изградња из ових обновљивих извора енергије. На тај начин Србија напредује када је реч о развоју модерних технологија и обновљивих извора енергије“, рекао је Антић.

Kомпанија МK Финтел Винд је крајем 2015. године отворила ветропарк Kула који је уједно био и први у Србији укупне инсталисане снаге 9,9 мегавата, а мање од годину дана касније отворен је и други Ла Пиколина укупне снаге 6,6 мегавата. Са покретањем ветропарка Kошава укупно око 60.000 домаћинстава је покривено зеленом струјом.

Данас онлајн

фото: бета

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава производи наоружање – привилеговани профитирају

5 (1) Ваљевска војна фабрика „Kрушик“ продавала је оружје по повлашћеним ценама не само фирми …

Владајући режим нема слуха за муке пензионера

3.5 (8) Удружење синдиката пензионера Србије упутило је писмо председнику државе и председницама владе и …

2 Коментара

  1. ПерунГромовник

    Pička vam materina naprdnjačka i lopovska, treba vas sve prebiti kao stoku i uvesti Dušanov zakon, lopovima odsecati ruke, lažovima jezike a izdajnike mešati!

  2. ПерунГромовник

    Pička vam materina naprdnjačka i lopovska, treba vas sve prebiti kao stoku i uvesti Dušanov zakon, lopovima odsecati ruke, lažovima jezike a izdajnike vešati!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *