Мила Јовановић: Мислила сам да је Вучић сазвао службе јер му лопов кроји буџет (видео)

Бивша ректорка Универзитета у Београду Марија Богдановић, академик Душан Теодоровић и студенткиња из покрета “1 од 5 милиона” Мила Јовановић, оценили су у емисији “360 степени” да је то што је Етички одбор Универзитета у Београду утврдио постојање неакадемског понашања Синише Малог приликом израде докторске дисертације, само еуфемизам за то да је министар починио превару и крађу. Оценили су, међутим, да упркос покретању иницијативе да се Малом поништи докторат, не очекују да он поднесе оставку или буде смењен.

Марија Богдановић, Душан Теодоровић и Мила Јовановић изразили су задовољство данашњим закључком Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду који је једногласно утврдио постојање неакадемског понашања Синише Малог приликом израде докторске дисертације.

Професорка Богдановић оценила је да је формулација Одбора само еуфемизам за то да је актуелни министар финансија починио крађу и превару, са чим се сагласио и професор Теодоровић.

“Морамо да кажемо да је министар финансија који је код нас (на Универзитету) само студент у покушају да постане доктор, интелектуални лопов. То није увреда. Kада одете у банку и украдете новац, онда сте лопов, исто тако је и када одете у бибилотеку и украдете нечије знање”, казао је Теодоровић.

Мила Јовановић се шаљиво осврнула на вечерашњу седницу Савета за националну безбедност, и рекла да је у први мах мислила да је председник Александар Вучић сазвао службе безбедности зато што му лопов кроји државни буџет за наредну годину.

“Забрињавајуће зато што човек прича о буџету за 2020, а доказали смо да је лопов. Сви треба да ставимо прст на чело”, поручила је активисткиња удружења “1 од 5 милиона”.

Изразили су, међутим, незадовољство због тога што је за такву одлуку било потребно пет и по година.

Богдановић и Теодоровић изразили су сумњу да би епилог био овакав да група студената у септембру није блокирала зграду Ректората Универзитета у Београду.

Исто уверење дели и Мила Јовановић која је поручила да студенти стога имају право да кажу да је данашња одлука Етичког одбора њихова победа.

“Свака част свима, ипак се та група, како погрдно кажу, од 15-20 студената одважила да спава на плочицама у Ректорату, и легитимно је да кажемо да ово јесте наша победа”, рекла је Мила.

Притисака је било и биће их

Теодоровић је захвалио и ректорки Иванки Поповић што је, како је рекао, бранила Универзитет и стриктно поштовала процедуре.

Подсетио је да су професори који су покренули причу о плагијату платили велику цену – пре свега професор Европске школе за бизнис у Немачкој Раша Kарапанџа – као и да је он лично принуђен да води судске поступке како би доказао да није НАТО плаћеник, за шта су га оптуживали како би га дискредитовали.

Теодоровић, међутим, не ставља тачку на случај доктората министра Малог и најављује пријаве Одбору за професионалну етику против бившег и садашњег декана ФОН-а, ментора Синише Малог и чланова комисије.

Мила Јовановић уверена је да ће ректорка Поповић трпети притиске због данашње одлуке, али је поручила и да ће је студенти штитити.

“Сваки професор, ректорка, за нас су један од пет милиона. Ми ћемо урадити све да их заштитимо од тих притисака. Наравно, не ми сами. Свако ко је нас подржао, они су сви један од пет милиона, важно је да наставимо међусобно да пружимо подршку”, поручила је Мила.

Мали неће поднети оставку, али може бити смењен на улици
Упркос званичној одлуци Универзитета да је докторски рад Синише Малог плагијат и покретању процедуре за поништавање доктората, гости емисије “360 степени” не верују да ће он поднети оставку, нити да ће бити смењен.

Од човека који је лопов не можемода очекујемода има довољно моралности да поднесе оставку, казала је Мила.

Мила Јовановић је подсетила да су студенти, по окончању блокаде Ректората, ректорки поклонили чуваркућу како би штитила Универзитет од притисака. Зато је, како је рекла, вечерас донели једну чуваркућу за ТВ Н1 како би штитила нашу телевизију од притисака којима смо изложени.

“Људи могу да га смене на улици (…) хајде да се видимо на протесту у суботу, хајде ми да будемо ти који ћемо сменити министра финансија”, поручила је она.

Теодоровић је оценио да председник Вучић има другачији морални код од остатка грађана, и да неће дати Малог, као што својевремено није дао ни Гашића, јер су они, како је рекао, стубови његовог режима и зато их штити.

“У овом тренутку верујем да ће више ствари да се реше на улици, нажалост. Сад наступам као аналитичар и не позивам да се иде на улицу, али ћу да идем на улицу, јер Вучић нас тера својим сулудим понашањем да одговоримо на једини могући начин – да пружимо отпор”, казао је академик.

Додао је да би као стручњак за саобраћај могао да напише пет елабората о томе зашто је сулудо премештати мост у парк, али да то ништа не вреди кад заменик градоначелника Београда неће да слуша експерте, већ тера по своме.

“И како томе да се супроставите него звиждањем, пиштаљкама и шетњом”, упитао је саговорник Н1.

Професорка Богдановић казала је да је Вучић преузео сву власт у земљи и да он одређује да ли је неком довољна само основна школа да се бави сложеним питањима за државу.

“Имају други систем вредности, да владају и да што дуже владају, и не дозвољавају да им се ико меша у посао, и тамо где су експерти неопходни (…) Не знам како их није срамота! Да ли је могуће да не виде себе, да не слушају све ове приче које слушамо на Н1, читамо у Времеену, НИН-у, Данасу, да до њих то не допире”, упитала је Богдановић.

Поништавање акредитација и провера свих доктората
Теодоровић је оценио да је урушавање виског образовања кренуло пре 15-ак година. Тада је, како је подсетио, био члан прве акредитационе комисије која је, поштујуће европске стандарде, донела велики број негативних мишљења.

Међутим, додао је Теодоровић, политика се уплела и сви факултети су добили дозволе у жалбеном поступку.

Према његовим речима, треба поништи акредитације, како је рекао, “сега мега школицама”, и то “багером као Шилерову”.

Теодоровић се осврнуо и на изјаву Синише Малог да би најрадије поцепао свој докторат, као и да ће написати нови, речима: “Његова академска будућност апсолутно не постоји, а не знам ни шта ћему.”

Гости емисије “360 степени” заложили су се и за формирање независне комисије универзитетских професора која би проверила све докторате како на државним, тако и на приватним факултетима.

Н1 Београд

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

24 стана Синише Малог купљена преко офшора у Бугарској невидљиви за прорежимске медије

24 стана Синише Малог купљена преко офшора у Бугарској невидљиви за прорежимске медије

Међународни пројекат Пандорини папири тема је број један у свим светским медијима, јер су њиме …

Нашли смо и Вучићеве офшор фирме и рачуне, па нису ни УАЕ ни Хонг Конг на крају света

Нашли смо и Вучићеве офшор фирме и рачуне, па нису ни УАЕ ни Хонг Конг на крају света

МИНИСТАР финансија Синиша Мали одбацио је данас тврдње да има 24 стана у Бугарској, наводећи …

3 Коментара

 1. „Забрињавајуће зато што човек прича о буџету за 2020, а доказали смо да је лопов. Сви треба да ставимо прст на чело“, поручила је активисткиња удружења „1 од 5 милиона“.

  Pokušavam da pronađem ko od njih u Vladi, Skupštini i Predsedništvu nije veliki lopov.
  Ako uspem, javiću.

  A dok mi njima prilazimo u svilenim rukavicama, oni nam prave dug državi već oko 30 milijardi dolara.
  Što više rasture ovu državu, sve će manje biti stručnih interesanata da je spašavaju i vlast će postati velika kazna.
  Gledah jednom u siromašnoj porodici kako dve sestrice jedu pola ćase mleka.Svaka od njih bi ono ko od šale pojela i jednoj bi bilo dovoljno, ali za obe je malo.
  Jedna od njih se doseti, pljune u ćasu, ova druga odustade, a ona prva se najede, dok ova druga ostade gladna.

  Tako vidim i ovaj režim koji je katastrofalno opoganio ovu nam domovinu, iz koje mnogi od sramopte pobegoše, drugima ne pada na pamet da se bore za vlast.
  Samo njima slični hoće da zauzmu njihovo mesto, bez obzira što je devalvirano i opoganjeno.

 2. ПерунГромовник

  Ma treba stoku umlatiti , oduzeti im imovinu i poslati u rudnike na popravni rad, jebo im pas mater lopovsku!

 3. Треба бити крајње реалан па признати да су нам у врху државе, већ скоро пола века, само огрезли ЛОПОВИ И КРИМИНАЛЦИ, који се не либе да због личних интереса распродају вековну муку овог народа.
  У Србији, сваки нови избори доводе само још већи шљам и отпад на политичку сцену.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *