Милиција тренира строгоћу

Милиција тренира строгоћу

0
(0)

После готово три деценије од када је милиција нестала, а постала полиција, стари назив се враћа у Србију. Истина, ти милиционери ће се уместо јурења „народних непријатеља“, бавити јурењем за продавцима цвећа на улици, кућних потрепштина по околини пијаца, кажњавати паркирање на зеленим површинама, лажне таксисте…

Према новом закону, комунална полиција постаће милиција, са већим овлашћењима од досадашњих: моћи ће да заустављају возила, а осим употребе физичке снаге и палица биће им дозвољено да користе и бибер-спреј.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић каже да је важно то што ће бити укинута уредба према којој на 5.000 грађана постоји један припадник Kомуналне полиције.

– План је да у наредних неколико година Kомунална полиција добије око 1.000 нових полицајаца, што ће бити довољно да покријемо читав град – рекао је Весић.

Вест о новим овлашћењима, драстичном повећању броја припадника комуналне полиције и промени имена, за Родољуба Шабића, доскорашњег повереника за информације од јавног значаја и заштиту података, „прилично је необична“.

– То се пре свега односи на енормно повећање броја припадника, јер се планира да се повећа за 1.000, дакле учетворостручи! Неки се грађани, логично питају а шта је с правом полицијом, не повлачи се ваљда из Београда – коментарише Шабић.

Он додаје и да би овакво повећање за подлогу морало имати озбиљну, студиозну, документовану анализу, а у нашем реалном контексту сасвим логично многе асоцира на „партијске“ параполицијске формације.

– Овлашћења, на пример, која заправо и нису драматично већа или нова, али су нека и од раније контроверзна. Имајући у виду улогу комуналне полиције, зашто је потребно да по налогу претпостављеног могу деловати и без униформе. Kако ће у пракси, то је посебно битно питање, функционисати њихове усмене, а за грађане, што се сад посебно наглашава, „обавезујуће наредбе“ или „привремено одузимање предмета“ или „примена средстава принуде“ ако се механизми надзора од стране праве полиције очигледно додатно слабе и претварају у фасадне – пита се Шабић.

Потреба за квалитетнијим комуналним редом је неспорна, али може се и мора се остваривати бољим коришћењем постојећих ресурса, бољом сарадњом комуналне и праве полиције и то поготово већом одговорношћу за извршавање обавеза и поштовање закона, наглашава Шабић.

Прекшајне и кривичне пријаве
Према новом закону, комунални милиционери могу да легитимишу грађане, да их приведу ради провере идентитета, заустављају и прегледају грађане, предмете и возила, привремено одузимају предмете, користе видео-надзор, употребавају средства принуде, као и да издају прекршајне налоге и кривичне пријаве.

Шта кажу надлежни
У Министарству државне управе и локалне самоуправе наводе да су нова овлашћења била неопходна.

– Предложено је да комунална милиција може да предузима хитне мере у ванредним ситуацијама попут елементарних непогода – наводе из овог министарства.

Б. Ђокић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РЕПРЕСИЈА: Вућићев мафијашки режим ухапсио пет истакнутих противника вакцинације!

РЕПРЕСИЈА: Вућићев мафијашки режим ухапсио пет истакнутих противника вакцинације!

5 (6) ЈОВАНА Стојковић, председница покрета Живим за Србију, приведена је јутрос у Београду због …

Притвор за пет београдских комуналних милицајаца

Притвор за пет београдских комуналних милицајаца

5 (2) ВИШЕ јавно тужилаштво Београду предложило је суду да одреди притвор за пет београдских …

2 Коментара

  1. Kad kepec peder, koji se ne vidi od mikrofona na govornici, sonja, prirepak i podrepak iz izduvnog kanala (uvek tudjeg, naravno) prica o policiji, miliciji, o postenju, o „velicanstvenim poduhvatima“, nepostojecim ili u raspadu, sta da kaze normalan covek!?
    Sta normalni i ljudi, pre svega, da kazu na sve ovo sto placeni kepec pederi, slinave sonje i rogonje pritom, sadisti, sizofrenicari, sifilisticari, sidadzije, pederuse, ofucane, zadrigle i olinjale matore drolje, pedofili, veleizdajnici rade!?

  2. Znaci ovi nepravi policajci, sada milicajci, moci ce da me privedu. Dobro, a gde, kod njega ili kod mene? Za detaljan pregled ne pravim problem, samo mora da bude sveze okupan, sarmantan, pametan, nacitan (valjda cemo, osim pregledavanja, nesto i pricati). Eh da, i da bude visi, lepo gradjen, srednjih godina – takvog meni dodelite i posao za drzavu ce biti obavljen po PS-u.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend