понедељак , 28 септембра 2020

Миодраг Зец: Овде су странке појеле државу

0
(0)

Србији не треба реконструкција Владе, већ потпуно нова конструкција државе јер немамо безграничне ресурсе да санирамо огромне трошкове које овај систем изазива, каже професор економије Миодраг Зец.

Зец у интервјуу за Новости наводи да се питање реконструкције владе више служи да се стабилизује стање у странкама, а не да се промени концепт и створи потпуно нова политика Србије у новом геостратешком окружењу.

„Несумњиво је да су ову владу до сада обележили нови контакт са Европом и тај фамозни датум и борба против корупције. Али по економском позиционирању државе није ништа урађено, нити може да буде урађено. Економију воде исти људи који су је водили последњу деценију“, напомиње он.

Истиче да су у Србији партије појеле државу.

„Овде свако ко дође на власт се куне да је војник своје партије. Морамо да имамо посланички систем који препознаје човека, да човек добија изборе, јер човек је програм. И да имамо стотинак посланика у парламенту које све можемо прозвати именом и презименом, а не да имамо утисак да се сви крију иза неких партијских структура“, каже професор Зец.

Према његовим речима, овде се ствара систем у којем се не подразумева да неко треба да плаћа струју, порез, трошкове…

„Ако неко има велики бизнис и имовину, а има милијарде дугова које неће да плати, у следећој етапи ће му људи улазити у његове продавнице и узимати робу без плаћања. Треба кренути од две основне ствари: концепта државе и друштва и система образовања. А ту су трагичне грешке направљене. Није проблем овде што се неко противзаконито обогатио. То се може решити за шест месеци: затвориш га и одузмеш му имовину. Али, кад ви дате милион лажних диплома, када пустите амброзију у систем и порушите све вредности друштва, не можете то тако лако да искорените“.

Он оцењује и да је српска Влада пала у заблуду јер сматра да добро ради ако је Запад много хвали а да заборавља да је исти Запад и Милошевића много хвалио, па га је на крају ставио у Хаг.

„Запад је веома хвалио и Горбачова и његове реформе, да би га на крају понизио, па се издржава тако што ради као пи-ар менаџер једне фабрике торби. Западу није циљ да Чеда Јовановић призна Косово, а највише би им одговарало када би то могао да учини Шешељ“, истиче он.

Коментаришући борбу против корупције он каже да се корупција третира као текућа појава која се персонализује али да је проблем што је систем који смо створили природно стање за корупцију.

„Као што расту палме на Медитерану, тако расте и корупција у нашој земљи. Економска и политичка елита мора себи да постави питање зашто сви владари овде завршавају трагично? Није направљен систем овде да се може нормално „попети“ на власт и са ње нормално сићи. Погледајмо судбину Милошевића. Па Ђинђића. Од дизања у звезде до гурања у блато“, додаје он.

аутор: АМ
извор: Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тепић: Брнабићкин брат од државе добио преко 40 милиона евра

5 (1) Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић након објављивања шокантних података да је …

Биљана Поповић Ивковић најурена из МУП-а! Државна секретарка одавала информације из истраге

5 (6) Државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић прекршила је закон и …

3 Коментара

  1. Немој само њега кумим те,каријерни професор који за живота трафику није отворио а рангира се овуде као економиста све. класе!

  2. У Скупштини треба да буде по један представник сваке Општине кога општинска скупштина изабере и тај човек ће заступати у ДРЖАВИ интересе своје Општине и народа, његов мандат се може увек опозвати без права поновног избора у државне органе. То би био један дом Скупштине а други дом би директно зависио од резултата на државним изборима.Значи прво промена изборног система.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *