fbpx

Много је куме! Арапи би сад и на воћарство у Србији да ставе шапу

0
(0)

Београд — Компанија из Абу Дабија “Ал Рававеда”, ћерка фирме “Ал Дахре”, за месец дана донеће одлуку о стратешком учешћу у пожешкој Будимци.

Основана крајем четрдесетих година прошлог века, пожешка “Будимка” била је деценијама “сок живота” за житеље западне Србије и најуспешнији произвођач хране у југоисточној Европи, али је у транзицији, уз прећутну сагласност власти, потпуно уништена – из пепела су је током последње четири године, помоћу штапа и канапа – подигли сами радници, пишу Новости.

Радници су се изборили за раскид приватизације, сами су поправили машине, покренули су послове и поново кренули у извоз, вратили су дугове кооперантима и држави… 

Претходних дана делегација “Ал Рававеда” ћерке фирме “Ал Дахре”, компаније која је са српском владом потписала предуговор о инвестирању 300 милиона евра у овдашњу пољопривреду, обишла је оживеле погоне и најавила могућност стратешког партнерства, а одговор угледних инвеститора очекује се за месец дана.

„Представници компаније из УАЕ сазнали су све о тренутном стању “Будимке”, као и о њеном значају у овом делу Европе. Преузели су наш бизнис план за ову годину, уверили су се да смо оспособили све погоне изузев кланице… Многи су се интересовали за “Будимку” претходних година, међутим, компанија из Емирата је глобални лидер без премца, они “Будимку” могу вратити на светску трпезу где јој је место“, каже Ђорђе Стевановић, директор компаније која је представљала синоним успеха и највишег квалитета хране. 

„Одговор из Емирата очекујемо за месец дана, а шта су одлучили, они ће обавестити Министарство финансија“. 

У “Будимки” знају, ако Арапи уђу у погоне, сав потенцијал биће искоришћен (тренутно је активно 40 одсто погона због недостатка обртног новца). Производња може бити десет пута већа од садашње, а већ у првој фази, број радника биће удвостручен. Циљ је један: да “Будимка” постане оно што је била, један од европских лидера у производњи хране, место где ће пољопривредници из целе Србије, као некада, без стрепње допремати плодове своје муке… 

Пре само четири године круг “Будимке”, на 27 хектара усред Пожеге, изгледао је као свет после апокалипсе, у 6.000 “очерупаних” квадрата погона и хала, међу мртвим машинама, није било живе душе. Нигде читаве славине или сијалице, чак су и канализационе цеви биле почупане. Машине су онда прорадиле без пара. Како? Нови директор је обукао раднички комбинезон и кренуо да чисти запушене шахтове, а преостали радници, један по један, следили су његов пример. 

Томислав Кнежевић, пензионисани шеф технике, добио је позив да се као волонтер врати у фирму, “да проба нешто да уради”. Поправио је све чега се прихватио. Катастрофална приватизација је поништена, бивши власници су оставили милионске дугове према свима, од коопераната пољопривредника до државе. Вредне руке су све вратиле. Сада захтевају да изађу из поступка реструктурирања, јер је опоравак очигледан, пишу Новости.

 

Новости

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет си се кукавице сакрио иза старца а да малим прстом мрднуо ниси да помогнеш Србе у Црној Гори!

5 (4) Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са патријархом српским господином Иринејем. Последњи …

Скупо задуживање Србије

5 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишту још две милијарде евра …

6 Коментара

  1. Pa oni bi pravili kod sebe u drzavi da nesto znaju o tome.Neka se drze nafte i neka ne stavljaju sapu na Srbiju sve dok ne pocnu slaninu da jedu i da slave Bozic.Do tada mars stoko arapska u p.m.sto dalje od nase lepe zemlje SRBIJE

  2. Kako kulturno peru pare ovaj krmak iz policije i onaj picousti,lep,ali provaljen sablon za otimacinu,sve je to vec vidjeno 2000.godine

  3. "…VredNE R u KE su sve vratiLe…." (Y) Pozdrav r e d akc i j I !

  4. Најурити смрдљиве арапе!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *