Montenegro слави Дан побједе над фашизмом уз химну фашисте

Montenegro слави Дан побједе над фашизмом уз химну фашисте

Дан побједе над фашизмом данас се обиљежава широм Европе, а парадокс прославе у Црној Гори најбоље осликава чињеница да ће се овај дан обиљежити уз химну чији је аутор, према мишљењу историчара, освједочени фашиста, сарадник усташког режима и ратни злочинац Секула Дрљевић.

Посланик Демократског фронта Будимир Алексић за “Слободу” оцјењује како је парадокс да држава, изабравши за химну текст који је писао Дрљевић, слави Дан побједе над фашизмом.

– Ово је лицемјерство државе, да слави Дан побједе над фашизмом, уз интонирање химне коју је написао неко са идеалима фашизма, нацизма и усташког покрета, односно Секула Дрљевић, казао је Алексић.

Он је додао да то није једини показатељ парадоксалне ситуације у коју нас је, према његовим ријечима, довео ДПС.

– Постоји низ фашистичких и нацистичких манифестација у овој држави, које власт подстиче и толерише. Познато је да се у Гусињу, на самом извору ријеке Вруље, налази споменички комплекс посвећен фашистичком сараднику, ратном злочинцу, припаднику балистичке организације из Другог свјетског рата, Јусуфу Челићу. Он је касније постаo Исуф Чељај, а познат је по томе што је учествовао у покољу у величком крају над недужним грађанима 1944. године, када је поклано преко 500 жена, дјеце и стараца.  Дакле, том фашистичком злочинцу, држава је поставила споменички комплекс над којим се вије албанска застава и који је ноћу освијетљен, казао је Алексић.

Он је нагласио да је Демократски фронт више пута указивао на тај проблем, те да су се обраћали и министру унутрашњих послова, али да су сви остали нијеми.

Према његовим ријечима, постоји и низ других манифестација у Црној Гори које славе нацисте и фашисте.

– Постоји научни скуп о Секули Дрљевићу, гдје га власт потпуно рехабилитује. Издају се његова дјела, организују се научни скупови њему посвећени. Са умјетничког становишта, текст химне је безначајан и јако лош. То су показатељи да ова власт нема моралног права да слави Дан побједе над фашизмом јер, управо имајући у виду наведене чињенице, она није рашчистила са нацизмом и фашизмом, односно са фашистичким и нацистичким насљеђем из Другог свјетског рата, рекао је Алексић.

Да је парадокс да Црна Гора слави Дан ослобођења од фашиста уз интонирање химне Дрљевића, сагласан је и историчар Јован Маркуш.

– Мени је парадоксално да ова држава слави Дан побједе над фашизмом и буде против фашизма, а годинама примјењује фашистичку идеологију, казао је Маркуш за “ Слободу”.

Он је додао да треба погледати програм из 1941. године, који се, према његовим ријечима, не разликује од стања у држави данас.

– Сада, када погледате нашу химну, заставу, државу, фалсификоване историјске чињенице, видите да је данашње стање у држави копија оног из 1941. године. Иста прича која је била тада, односно 1941. године,  заправо је садашње стање у држави, када је у питању не само химна, него и језик и историјско насљеђе Црне Горе, закључио је Маркуш.

Дрљевић величао Мусолинија

Подсјећамо на ријечи Секуле Дрљевића 12. јула 1941. године, када је на такозваном Петровданском сабору на Цетињу, под покровитељством италијанских окупатора, проглашена независна Црна Гора: „Црногорски народ је поносан што је успостављена слободна Црна Гора спојена са бесмртним дјелима Мусолинија, генијалног ствараоца фашистичке империје“.

На том сабору усвојена је и декларација у којој се, поред осталог, наводи и сљедеће: „Црногорски сабор изјављује да су сви Црногорци благодарни фашистичким оружаним силама, чијом се заслугом остварило ослобођење њихове домовине и сјећајући се уских веза које постоје између династије Петровић Његош и италијанског Краљевског дома, са повјерењем у дјело обнове дато увијек и свуда од Дучеа и од фашистичке Италије – ријешени да сједине живот и судбину Црне Горе са судбином Италије, успостављаући са њом везе уске солидарности.”

ИН4С

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ВУЧЕ ДРАШКОВИЋУ, сећаш ли се се овог говора из Новог Пазара? (видео)

ВУЧЕ ДРАШКОВИЋУ, сећаш ли се се овог говора из Новог Пазара? (видео)

* „Током ноћи (4. на 5- септембар) стигао је неки велики притисак са неког моћног …

Милови терористи пуцали на полицију: РТЦГ објавила снимак употребе ватреног оружја на Цетињу (видео)

Милови терористи пуцали на полицију: РТЦГ објавила снимак употребе ватреног оружја на Цетињу (видео)

Радио- телевизија Црне Горе (РТЦГ) објавила је аудио снимак на којем се чује комуникација шефа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *