Дали сте из вашег џепа милијарду за финансирање велеиздаје!

Дали сте из вашег џепа милијарду за финансирање велеиздаје!

Српска напредна странка у прошлој години зарадила је скоро 1,1 милијарду динара, од чега јој је близу 800 милиона исплаћено из буџета. То је више од свих осталих заједно, а једна парламентарна странка је 2017. завршила у дебелом минусу.

Готово све политичке странке предале су редовне финансијске извештаје за 2017. годину Агенцији за борбу против корупције, из којих се делимично може видети на које су све начине добијале новац и како су га трошиле.

За разлику од претходних година, готово све парламентарне странке више су зарадиле него потрошиле, а ниједна није узела кредит, иако је то уобичајено у изборној години.

Српска напредна странка

Напредњаци су током 2017. и финансијски доминирали. Они су приходовали око 350 милиона динара више него све друге партије заједно. На њихов рачун легло је укупно 1,07 милијарди динара или око 9,1 милиона евра, а највећи део тог новца, односно око 777 милиона динара добили су из буџета државе, покрајине и локалних самоуправа.

Из државне и каса локалних самоуправа за изборну кампању уплаћено им је 684,8 милиона динара, док су на име редовног рада зарадили око 390 милиона динара.

Као и у претходних неколико година, велика средства су стекли захваљујући прилозима грађана. На њихов рачун легло је око 7.000 донација у висини од по око 40.000 динара. Када је реч о правним лицима, највећи прилог уплатила им је компанија „Лидер про“ и то у износу три милиона динара.

Судећи по њиховом финансијском извештају, напредњаци су много и трошили у 2017. – укупно 865.270.164 динара или око 7,3 милиона евра. Само на изборну кампању потрошили су око 796 милиона динара или око 6,7 милиона евра.

Социјалистичка партија Србије

Сходно политичкој снази, после напредњака, највише новца (али четири и по пута мање) добили су социјалисти. На њихов рачун уплаћено је 239.464.995 милиона динара или око два милиона евра.

Највећи део добили су на име редовног рада из републичког, покрајинског и буџета локалних самоуправа, док су од донацији приходовали око 1,9 милиона динара.

Више до тога зарадили су издавањем својих некретнина. Како се може прочитати из њиховог финансијског извештаја, склопили су уговор са 171 закупцем и тако зарадили око 39,5 милиона динара.

У исто време, социјалисти су имали расходе у висини од 198.910.972 динара или око 1,7 милиона евра. Четвртина тог новца отишла је на режијске трошкове и још толико на зараде, а остатак репрезентације, превоз, горовио, социјалну помоћ запосленима, амортизацију и слично.

Будући да нису имали свог кандидата за председник Србије, на кампању су потрошили само 1,7 милиона динара.

Демократска странка

За разлику од 2016, демократе су прошлу годину завршиле у плусу, мада су имале далеко мање прихода. Томе су вероватно допринели мали издаци за предизборну кампању, око 760.000 динара, јер ни они нису имали свог кандидата на председничким изборима.

ДС је у прошлој години укупно приходовао 78.994.369 милиона динара (око 670.000 евра), а само из буџета је та странка добила 75,5 милиона динара. На њен рачун уплаћено је око три милиона динара донација.

Демократе су у 2017. потрошили око 69 милиона динара, од чега је највише отишло на режијске и друге трошкове – 32,4 милиона динара. Остатак новца трошен је на зараде запослених, кампање на локалу, расходе од ранијих године, трошкове извршење и друго.

Доста је било

Судећи по извештају достављеном Агенцији за борбу против корупције, покрет Доста је било финансирао се искључиво из републичког буџета, из ког им је у 2017. уплаћено укупно 72.198.000 динара (611.850 евра). Нису имали ниједну донацију, приод од чланарине или из других извора.

Укупни расходи ДЈБ износили су 79,5 милиона динара, мада нису имали трошкове зарада, закупа нити комуналне трошкове.

Како пише у извештају, новац су трошили на телефонију, воду, папирну галантерију, кафу и слично. Такође, део новца отишао је на организовање трибина, страначких конвенција, летке, публикације, истраживања јавног мњења, организацију локалних и регионалних одбора, видео тим, репрезентацију…

Српска радикална странка

Међу партијама које су више потрошиле него зарадиле је Српска радикална странка, која је 2017. годину завршила са минусом од око девет милиона динара.

Из државног и буџета локалних самоуправа, као и од донација, на њихов рачун је уплаћено 127.310.328 динара или око 1,1 милион евра. Са друге стране, у прошлој години потрошили су око 136,3 милиона динара.

Највећи део су уплатили за оглашавање у медијима током председничких избора, али и за режијске и трошкове зарада.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ана Брнабић: До краја септембра крећемо у изградњу ауто-пута Велике Албаније, од Ниша до Драча

Ана Брнабић: До краја септембра крећемо у изградњу ауто-пута Велике Албаније, од Ниша до Драча

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас да ће вероватно у уторак бити одржана седница …

КАКО ПЉАЧКАЈУ БУЏЕТ Функционер СНС наплатио три уједа пса за годину дана

КАКО ПЉАЧКАЈУ БУЏЕТ Функционер СНС наплатио три уједа пса за годину дана

Члану Српске напредне странке, председнику изборне комисије и некадашњем општинском функционеру Саши Радивојевићу у последњих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *