МУП крије извештај унутрашње контроле о случају Савамала

МУП крије извештај унутрашње контроле о случају Савамала

Министарство унутрашњих послова (МУП) одбило је да новинарима КРИК-а достави налазе Сектора унутрашње контроле о поступању полиције током бесправног рушења у Савамали – када је одбила да изађе на терен.

Пише: Бојана Јовановић

Истрагу рада полиције у случају Савамала Сектор унутрашње контроле (СУК) започео је у мају прошле године по захтеву Вишег тужилаштва у Београду, које је у то време водило случај. У јулу 2017, више од годину дана након рушења, унутрашња контрола је саставила извештај и истог дана га послала тужилаштву.

Није познато, међутим, шта у њему пише.

МУП је одбио да по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја копију извештаја достави новинарима КРИК-а.

У одговору који је послао новинарима, МУП је навео да ће достављање овог документа да угрози истрагу „обзиром да је тражени извештај достављен Тужилаштву и да поступак пред истим треба да се води“.

Новинари су се жалили Поверенику за информације од јавног значаја који је наложио МУП-у да достави извештај. Ни по истеку рока који је повереник задао, МУП није поступио по налогу. Поступак код повереника и даље траје.

Више јавно тужилаштво, само дан након што је добило извештај СУК-а, прогласило се ненадлежним и случај проследило Првом основном тужилаштву у Београду. У току је предистражни поступак – односно поступак утврђивања да ли је извршено неко кривично дело.

Подсетимо, грађани су током рушења позивали полицију и пријављивали да су лишени слободе, али је она одбила да изађе на терен.

Заштитник грађана утврдио је да је полиција имала наређење „одозго“ да не поступа и затражио да МУП открије ко је и по чијем налогу малтретирао грађане, као и ко је спречио полицију да их заштити издајући наређење да не поступа. МУП је имао рок од два месеца да спроведе препоруке Заштитника, али то није учинио.

Извештај УКП-а

Новинари КРИК-а су пре око два месеца објавили детаље извештаја који је саставило одељење за привредни криминал Управе криминалистичке полиције Београда. КРИК је до извештаја дошао користећи Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, тек након интервенције Повереника.

И овај извештај је тужилаштву достављен након више од годину дана од рушења.

Полиција, показује извештај, не само да није открила ко је наредио и организовао операцију рушења, већ ни ко су били најнижи чланови организације – они који су лишавали слободе пролазнике док се рушење одвијало. Нису успели да открију ни којој фирми припадају багери који су рушили.

Са друге стране, полиција није разговарала са особама које су јавно причале о одговорнима за ово рушење – између осталог са актуелним председником Александром Вучићем и бившом супругом градоначелника Београда. Подсетимо, Вучић је неколико дана након рушења рекао да иза рушења стоји врх градске власти, док је Марија Мали у интервјуу који је дала КРИК-у рекла да јој се бивши супруг Синиша Мали похвалио да је организовао рушење.

Иако не доносе одговоре на кључна питања, детаљи из извештаја ипак указују на то да је била организована шира завера како би се извело рушење у Херцеговачкој.

У тој акцији очигледно је да су улогу имала и јавна предузећа која су људима са фантомкама и багерима обезбедила пролаз до места рушења, као и прекид струје како би нелегална операција привукла што мање пажње.

Крик.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДРЖАВНИ ТЕРОР! Ухапшен и у затвору јер је приватно проследио број телефона Златибора Лончара

ДРЖАВНИ ТЕРОР! Ухапшен и у затвору јер је приватно проследио број телефона Златибора Лончара

Од петка, 19. новембра ујутру, администратор Инстаграм и Фејсбук странице, „Стоп цензури”, и припадник Народних …

Мали награђен за криминал, корупцију и афере: Кандидат за премијера!?

Мали награђен за криминал, корупцију и афере: Кандидат за премијера!?

Они који су доследни у својој оданости СНС-у грабе високо ка врху, а уколико напредњаци …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *