МУТАВА непостојећим прописом крије од јавности уговор о концесији за београдски Аеродром „Никола Тесла“

0
(0)

Скривање од јавности уговора о концесији за београдски Аеродром „Никола Тесла“ Влада Србије правда непостојећом одредбом правилника којим се уређује Регистар јавних уговора, указала је Транспарентност Србија.

На сајту те организације је објављено да је давање те профитабилне фирме под концесију француској компанији „Ванси ерпорт“ на 25 година, о чему је пре два дана потписан уговор, за премијерку Србије „одлика модерне европске државе“, иако су, како пише, „концесије давале и централноамеричке банана републике и тиме чак заслужиле тај пежоративни назив“.

„Концесије су се давале у колонијама и банана републикама, па је и назив банана република настао због односа концесионара из САД према централноамеричким државама, чији су ауторитарни лидери по сваку цену желели да привуку стране инвеститоре“, навела је ТС и запитала да ли је „скривање уговора о концесији одлика модерне европске државе или модерне европске банана републике“.

# да ли је скривање уговора о концесији одлика модерне европске државе или модерне европске банана републике

Оцењено је да јавност Србије и даље не зна шта је то што концесионар може да уради на Аеродорму „Никола Тесла“, а да то сами нису могли то предузеће и Влада Србије.

„Одлика модерне европске државе је владавина закона, правна држава, транспарентност. Објављивање закљученог уговора би била одлика модерне (и не само модерне) европске државе. То би било потврђено и када би јавност сазнала због чега је уопште дата концесија, односно када би имала увид у студију која показује да је то најбољи, по државу, грађане и њихов новац, начин да се остваре циљеви у вези са развојем аеродрома“, навела је ТС.

Питање објављивања студије сада је, како је подсетила ТС, пред Управним судом, коме је та организација Србија поднела тужбу против Владе.

„Влада доследно и предано крије студију, иако је првобитно објашњење да би њено објављивање могло да угрози економске интересе – доделу концесије, сада обесмишљено. С правом се може поставити питање да ли студија, иначе обавезна по Закону о јавно-приватним партнерствима и концесијама, уопште постоји“, истакла је ТС.

По тумачењу из кабинета премијерке уговор о концесији Аеродрома „Никола Тесла“ неће бити објављен до септембра ове године, када ће трансакција бити финансијски затворена, али ни тада „неће бити објављени најважнији елементи уговора“.

Како је објашњено, правилник којим се уређује Регистар јавних уговора прописује да се јавни уговори са свим прилозима чувају као пословна тајна и „приступ јавном уговору из збирке исправа Регистра, као информацији од јавног значаја, неће бити омогућен тражиоцу ако би слободан приступ јавности могао битно отежати остварење економских интереса јавног и приватног партнера“.

„Ово је крајње збуњујуће, јер кабинет премијерке у заштиту нетранспарентности истура одредбу која је избрисана из правилника пре четири и по године“, истакла је ТС.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Страх од букагија: Браћа Вучић, Ана Брнабић и чланови картела чекају на хапшење

4.7 (149) Првог дана након гласања у САД-у почео је велики транспорт ратних злочинаца, миљеника …

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.7 (6) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend