Економија

МУТАВА, престани да лупеташ лажи и небулозе!

Раст бруто домаћег производа у прва три месеца ове године највећи је у последњој деценији, изјавила је данас председница Владе Србије, Ана Брнабић.

Очекивани раст бруто домаћег производа у првом кварталу 2018, према управо завршеним проценама, износи 4,5 одсто и значајно је већи од пројектованог раста који је за овај период износио 3,9 одсто. Раст српске привреде за прва три месеца значајно је већи од просечног раста у региону и у Европској унији, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

“Ово је највиши забележени квартални раст БДП-а у последњих 10 година и представља резултат реформи које је започела претходна и наставила ова Влада“, истакла је председница Владе Србије, Ана Брнабић.

Показали смо да тимским радом и посвећеношћу свих чланова Владе можемо остварити пројектовани раст БДП-а који нам омогућава отварање нових радних места и веће плате и пензије. Јака економија значи јаку Србију, нагласила је Брнабић, и додала да је овај резултат посебно важан јер даје перспективу младима.

“Једнако важно као стопа раста је и чиљеница да се мења модел привредног раста. Уместо задуживања и потрошње, који су пре 10 година били основни покретачи српске економије, раст се сада заснива на одрживим изворима, првенствено на производњи, инвестицијама и иновацијама”, рекла је премијерка Брнабић.

Влада је у буџету за 2018. годину издвојила 128 милијарди динара за инвестиције у капиталне пројекте. Планирани пројекти започети су на време, па је извршење буџета за инвестиције у капиталне пројекте веће за 2,8 одсто од планираног у првом кварталу, наводи се у саопштењу.

У првом кварталу настављен је раст извоза роба за више од 10 одсто, док је повећан увоз машина и материјала за производњу, што прати раст прерађивачке индустрије.

Раст извоза услуга од скоро 20 одсто у прва два месеца ове године показатељ је да економија Србије постаје све више базирана на знању. Само код пословних и ИКТ услуга забележен је суфицит у размени услуга са иностранством од око 200 милиона евра.

У првом кварталу започео је опоравак привредних грана које су имале пад почетком прошле године, тако да је забележен значајан раст сектора грађевинарства и производња електричне енергије.

Још један од важних показатеља одговорне економске политике Владе је чињеница да је буџет у суфициту од 6,1 милијарди динара, док је за прва четири месеца био планиран дефицит од 40,1 милијарди динара.

“Овај изванредан резултат који смо постигли додатно нас обавезује да наставимо да радимо на достизању пројектованог раста до краја године. Нема простора за опуштања”, нагласила је премијерка Брнабић, и додала да Влада остаје посвећена убрзању економског раста и промени економске парадигме.

За одрживу економску стабилност и инклузиван раст у годинама пред нама, кључан је наставак реструктурирања привреде, посебно у делу јавног сектора, даље унапређење пословног окружења, фокус на јачању владавине права, ширење и модернизација производних капацитета и подстицање иновација и развоја.

“Да бисмо били сигурни да нам БДП расте у складу са пројекцијом, увели смо механизам двонедељног праћења кључних индикатора раста, како бисмо смањили шансе да нас временске прилике или било који други фактори изненаде. Влада наставља континуирано да прати имплементацију свих пројеката како бисмо остварили пројектовани раст до краја године, јер здрав привредни раст омогућује бољи животни стандард и боље услове живота свих наших грађана”, истакла је председница Владе Ана Брнабић.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Ko li ovu baš laže? Najveći rast BDP imamo u regionu, a najveća smo beda i jada tu. Ako je suficit tako dobar, što li otimaju penzije penzionerima, kao da su je ukrali oni sami. Ne oni nisu ukrali svoju penziju, nego, za razliku od parazitske vlasti, oni mukutrpnim radom, većina njih, je zaradila. Bolje je da premijer(ka) ćuti po tim pitanjima, počeće penzioneri da je psuju, a to njoj ne odgovara. Sa ovim porastom BDP neka se j*bu i Brnabička i ΛV, a platiće im penzosi.

  2. MUTAVA STVARNO LUPETA I LUPETA, BEZ ZADŠKE I KRAJA, KO ĆE JOJ ZAČEPITI USTA? IMA LI KO, OSIM ŠEFA, ČIJI JE GLASNOGOVRNIK? NEMA PA NEMA NIGDE I NIKOG…NA VIDIKU… JADNO LI JE SVE OVO, LJUDI…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!