МУТАВА забранила министрима да коментаришу стављање Србије на листу земаља где се пере новац и финансира тероризам!

МУТАВА забранила министрима да коментаришу стављање Србије на листу земаља где се пере новац и финансира тероризам!

Према сазнањима Инсајдера, кабинет премијерке Ане Брнабић је у суботу забранио члановима Владе Србије да коментаришу вест да је Србија стављена на листу земаља с недостацима у систему борбе против прања новца и финансирања тероризма Међудржавног тела за борбу против прања новца.

Допис је члановима Владе прослеђен у суботу, 24. фебруара 2018, са ознаком „Вест на коју данас не реагујемо – Важно!“. У њему се наводи да је Тањуг пренео изјаву Бориса Тадића о томе да је Србија од јуче на црној листи „Међународне финансијске акционе групе за борбу против прања новца и дотурања терористичким групама у свету (ФАТФ)“.

Објашњење кабинета премијерке: Редовна процедура

На питања новинара редакције Инсајдер због чега је министрима забрањено да коментаришу ову информацију као и зашто се на овај начин украћује право јавности да буде информисана, из кабинета премијерке Ане Брнабић стигао је одговор да је реч о уобичајеној процедури.

„Реч је о уобичајеној и редовној координацији рада у оквиру Владе, између министара и чланова кабинета”, наводи саветница за медије председнице Владе Јелена Ковачевић, која је иначе потписник маил-а, којим се забрањује члановима Владе да коментаришу вест.

У наставку дописа дате су инструкције у којима се каже да је договор да се тог дана нико из Владе не оглашава поводом ове информације, и да ни у једном медију не кометаришу ту вест.

Кабинет премијерке је такође замолио све да о том договору што пре обавесте своје министре и чланове кабинета.

Према нашем сазнању, надлежни у Влади месецима нису одговарали на позиве Међудржавног тела за борбу против прања новца, а тек када је рок за испуњавање договорених обавеза истицао, Влада је овој организацији упутила писмо у којем изражава политичку спремност да обавезе накнадно испуни.

Новинари Инсајдера покушали су још у суботу да добију одговоре на питања како је дошло до тога да се српски систем за спречавање прања новца нађе у рангу са Етиопијом, Ираком, Сиријом…Одговор из Министарства финансија, међутим, нисмо добили. Речено нам је да питања пошаљемо у понедељак.

Подсетимо, Србија је стављена на листу земаља с недостацима у систему борбе против прања новца и финансирања тероризма Међудржавног тела за борбу против прања новца (ФАТФ – Финанциал Ацтион Таск Форце).

ФАТФ је најважнија међународна институција за спречавање прања новца и финансирања тероризма, каже за Инсајдер бивши директор Управе за спречавање прања новца Александар Вујичић .

“Ово је велики проблем за земљу јер ће да утиче и на остале аспекте међународне позиције Србије- политичке, по питању страних улагања, поверења у финансијске институције, кредитног рејтинга, безбедносне позиције, улоге у борби против тероризма и слично”, каже у изјави за Инсајдер Александар Вујичић који је до спетембра 2013. био на челу Управе за спречавање прања новца, која припада Министарству финансија.

Извор: Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

СРАМОТА! Печењар у "Колубари" разбио синдикате а рударску славу Св. Прокопија славили одвојено

СРАМОТА! Печењар у “Колубари” разбио синдикате а рударску славу Св. Прокопија славили одвојено

Рудари “Колубаре” се сваке године на Светог Прокопија традиционално окупљају да прославе своју славу. Они …

Не будали више, читава Србија зна да си ти главни мафијаш у земљи и извор системске корупције!

Не будали више, читава Србија зна да си ти главни мафијаш у земљи и извор системске корупције!

МАФИЈАШКИ консиљере, који се јуче и пре два дана састајао са криминалцима, уговарао је кампању …

2 Коментара

  1. Vidim ja da će se i mutava njihati.

  2. Stvarno su rezultati nase politike “fascinantni” mic po mic dovedose nas na rub, medju najsiromasnije, najzavisnije, najkorumpiranije drzave. Izmedju vodecih likova nase politike mrtva trka vlada ko je lazljiviji, brutalniji, nevaspitaniji…. Nije vise uopste potrebno listati biografije, ako je dospeo na ministarsko mesto u uredjenoj drzavi bi bio kandidat kojim bi se pozabavio tuzioc…. Dovodili su nam “ekonomske strucnjake” za vodjenje finansija, vodjenje projekata, vodjenje firmi, i sve je imalo istu svrhu, da uz njihovu pomoc izvuku sto vise novca. Nemacka propaganda u pripremi za Drugi svetski rat je prica o crvenkapi u poredjenju sa “visokom srpskom politikom”… Ali ima jedna uteha, sve je za vremena, pa i Vujevic, Brnabicka, bata santos, Djukic Dejanovic, i “veliki branitelj divne dece”……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *