понедељак , 21 септембра 2020

Како Зорана Михајловић штити криминалце и њихову бесправну граду

0
(0)

Закони Србије који важе за све грађане, судећи према дешавањима чији смо сведоци већ месецима, на Панчићевом врху на Копаонику не важе. Односно, у овом случају, не важе за инвеститорку Снежану Митковић из Смедерева, која је упркос забрани нелегално изградила и на крају отворила ресторан на највишем врху Копаоника.

Ток изградње бесправног објекта, од ударања темеља па до отварања ресторана, с јавношћу су паралелно, али немо, пратиле државне институције. Први пут када је јавно у медијима обелодањена бесправна градња на Панчићевом врху, објекат је био тек у изградњи. Од краја новембра 2017. до данас, надлежне институције на челу са Министарством грађевинарства, дозволиле су Снежани Митковић да успешно приведе крају радове и отвори ресторан у јеку зимске сезоне. За та три месеца више пута је прекршила закон, без икаквих последица.

Инсајдер истражује: За градњу на Панчићевом врху била неопходна сагласност Министарства одбране

Уместо да буде срушен у законском року, објекат на Панчићевом врху – отворен

Снежана Митковић је прво прекршила Закон о планирању и изградњи, јер је, како је открио Бирн, без грађевинске дозволе у Националном парку „Копаоник“, изградила објекат од око 1.000 квадратних метара. Треба напоменути да је и по садашњем, али и по претходном закону из 2002. године, реч о кривичном делу.

Да би дошла до те локације, направила је прави папиролошки маневар, тражећи сагласност за постављање привремено монтажног објета ски бифеа од 150 квадрата. За такву градњу је добила дозволу од општине Брус и низа надлежних институција, али је уместо тога направила објекат од армираног бетона готово 10 пута веће квадратуре од одобрене.

У томе је ни једна од институција које су јој дале сагласност за постављање ски бифеа, а не бетонског здања, није спречила. То није урадила ни Војска Србије од које су, према Закону о одбрани, општина Брус а затим и Снежана Митковић морали да траже одобрење за градњу, јер се објекат налази у зони војних интереса и на самој административној граници са Косовом.

Инвеститорка која се у молбама у којима је тражила сагласност, сама потписивала и као Матковић и као Митковић, наставила је без последица да крши закон и након што је Републичка грађевинска инспекција изашла на терен и установила да за такве радове на Панчићевом врху не постоји одобрење и грађевинска дозвола. То се десило у новембру, а 24. јануара 2018. иста инспекција је донела решење о рушењу у коме наређује инвеститорки Митковић да о свом трошку сруши објекат и терен врати у првобитно стање.

То се, такође, није десило.

За то што је Снежана Митковић урадила предвиђене су озбиљне санкције. Према Кривичном закону за нелегалну градњу, осим новчаних казни, предвиђено је и од једне до осам година затвора уколико градитељи наставе да зидају после доношења решења о обустави радова.

Против инсвеститорке с Панчићевог врха, према доступним информацијама, још нико није поднео ни кривичну нити прекршајну пријаву. У општини Брус, која би требало по налогу Републичке грађевинске инспекције да уклони нелегални објекат и тошкове наплати инвеститору, рекли су за Инсајдер да не знају да ли је налог стигао јер је комунална инспекторка која води тај предмет на боловању.

Одговор на питање зашто нелегални објекат још није срушен нисмо добили ни од, у овом случају, надлежног Министарства грађевинарства. Уместо тога, у одговору Министарства грађевинарства навели су следеће: „Републичка грађевинска инспекција је 24. 01. 2018. донела решење о уклањању објекта с обзиром на то да се странка до тог дана није изјаснила нити је послала изјашњење. Управни поступак је у току. Странка има право да изјави жалбу на решење“.

Како жалба не одлаже рушење, и даље није јасно због чега објекат није уклоњен.

Бојана Анђелић

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Београду уместо хиљаду биће осам хиљада уличних камера

4.4 (7) Уместо 1.000 Србију ће надзирати 8.000 камера, а све њих Министарство унутрашњих послова …

Адвокат: Власт противуставно затварала старе у кућни притвор

4.4 (9) У време полицијског часа, када је грађанима по неколико дана било забрањено да …

2 Коментара

  1. Ili ima zlatnu ribetinu, ili mnogo, mnogo novčanica koje kupuju moć. Ili oba, pa kako kome.

  2. Ko zna ciji je to objekat, ona je tu maska……
    Sto se tice ministarke gradjevine, i ro je jasno , zakoni su za pucanstvo, nedodirljivi ne podlezu istim…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *