На аутопуту Београд-Ниш постављено 56 камера на 14 портала у оба смера, које ће снимати возила и мерити просечну брзину

На аутопуту Београд-Ниш постављено 56 камера на 14 портала у оба смера, које ће снимати возила и мерити просечну брзину

Београд — На ауто-путу Београд – Ниш постављено је укупно 56 камера на 14 портала у оба смера, које ће снимати возила и мерити просечну брзину.

Постављене су на деоницама дугим од шест до 32 километра, рекао је данас помоћник директора Сектора за наплату путарине у “Путевима Србије” и руководилац тог пројекта Дарко Савић.

Он је раније рекао да ће бити инсталиране камере на деоници од Београда до Малог Пожаревца у дужини од 10 километара, затим од Малог Пожаревца до Умчара дугој седам километара, од Умчара до Водња шест, од Водња до Смедерева 12, од Смедерева до Велике Плане 30 и Велике Плане до Марковца 12 километара.

Такође, камере ће бити и на деоници од Марковца до Баточине дугој 10 километара, од Батоцине до Јагодине 22, од Јагодине до Параћина 24, од Параћина до Појата 12, од Појата до Алексиначких Рудника 32, од Алексиначких Рудника до Алексинца шест и од Алексинца до Ниша (Трупале) 20 километара.

По четири камере на 14 портала снимаће саобраћај на свих шест трака ауто-пута. Саобраћајна полиција ће у прва три месеца тестирати те камере и онда ће донети одлуку да ли ће их користити за кажњавање возача који неку од деоница прођу већом просечном брзином од 130 километара на сат.

Сада се мери просечна брзина, на пример, на улазу и на излазу са аутопута, па возачи који возе брже од максимално дозвољених 130 на сат пре него што изађу на наплатној рампи направе паузу и тако смање просечну брзину.

Савић је рекао Тањугу да ће камере снимати возила испод портала и напоменуо да постоје деонице између којих нема одморишта нити бензинских станица, нити било шта где би возачи могли да стану и продуже време путовање како би смањили просечну брзину.

Камере ће, према његовим речима, моћи са 100 одсто тачности да сниме возила при брзини до 250 на сат.

“Ауто-пут Београд – Ниш са садашњом густином саобраћаја не омогућава возилима да се крећу брзинама већим од 250 км на сат. Чак и да неко вози толиком брзином сигурно ће проћи мањом брзином испод неког портала”, каже Савић. Додаје да камере могу да сниме таблицу и при брзини већој од 250 на сат, али не са 100 тачности и да је сигурно да неће моћи нико да прође већом брзином од 250 на сат а да не буде снимљен.

“Путеви Србије се залажу да се врши мерење просечне брзине, јер свакодневно имамо погинуле на ауто-путу. Циљ је да заштитимо учеснике у саобраћају. Србија има један од најпрометнијих коридора у Европи пошто спаја источну и западну Европу. Сваке године бележимо драстично повећање броја возила”, рекао је он.

Савић додаје да су нам, на пример, у августу 2019. ауто-путеви били пренатрпани. “Увидели смо да имамо портале за постављање камера, за шта иначе треба пуно новца, ми имамо портале испред сваке наплатне станице и то су идеална места за постављање камера. Тако можемо да пратимо да ли се возило искључило са ауто-пута или наставља даље”.

Путеви Србије ће тако моћи камерама да детектују сва возила која користе ауто-пут, пошто има случајева да возачи користе ауто-пут и онда разграде жицу и изађу са ауто-пута и тако избегну плаћање.

“Имамо више десетина хиљада таквих возила годишње, а првенствено су то шлеп-службе које уђу на ауто-пут и разграде жицу дуж аутопута. Тако угрожавају своју безбедност, као и других учесника у саобраћају, па има случајева да људи налете на пса и неку другу животињу на ауто-путу”, напоменуо је Савић.

Танјуг

фото: Телеграф

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Београдска окупациона зона: Због геј параде полиција не да ни пешацима кроз центар града! (видео)

Београдска окупациона зона: Због геј параде полиција не да ни пешацима кроз центар града! (видео)

Због одржавања геј параде, полиција спроводи терор у центру Београда. Не само да су улице …

Београд: УХАПШЕНИ верници у литији да не би ометали Вучићеву геј параду! (фото, видео)

Београд: УХАПШЕНИ верници у литији да не би ометали Вучићеву геј параду! (фото, видео)

Како Србин.инфо јављају са лица места, верници који годинама сваке суботе истом трасом у исто …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *