fbpx

На јужнословенско подручје не долазе мигранти, него поражени борци Ал Каиде

0
(0)

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да се на јужнословенском подручју повратници са сиријског и ирачког ратишта погрешно идентификују као мигранти, иако је у огромном броју случајева ријеч о пораженим борцима Ал Каиде и Исламске државе.

Студенти Паневропског универзитета „Аперион“ од сада су у прилици да слушају предавања доктора Бојана Павловића, који је своја знања из области физиотерапије стицао широм свијета.

– Те људе је неко послао овдје и прије или касније ће ступити у контакт са својим борцима и употријебити их за своје циљеве. Они су обучени, опасни и екстремно тумаче вјеру. Данас су у њиховим насилним акцијама углавном окренути једни према другима – рекао је Галијашевић.

Он за „Блиц“ каже да је симптоматично да већина њих нема лична документа, али да имају по више платних картица и мобилних телефона, да се представљају као мигранти, а избегавају комуникацију с матичним државама.

– Онај ко инсистира на томе да су људи који долазе мигранти, није свјестан ризика – рекао је Галијашевић и додао да овдје није ријеч о хуманитарном питању.

Галијашевић истиче да се у БиХ, због великих миграција, мијења вјерска слика, обезбјеђују свјежи радикални елементи и радикализује локално бошњачко становништво.

Он је додао да је међу људима који улазе у земље региона много оних без јасно утврђеног идентитета, већином мушкараца старости од 20 до 30 година, а ту су и жене с дјецом, које нису обичне жене домаћице, него су прошле вјерску и војну обуку, обучене су за употребу експлозива и прије или касније ће „бити употријебљене“ у земљама Европске уније, првенствено Њемачкој или Француској.

Галијашевић сматра да безбједносне службе Србије, много озбиљније раде по овом питању него оне у БиХ.

Европска полицијска агенција је у свом посљедњем извјештају упозорила да би повратници из Ирака и Сирије могли да представљају потенцијалну безбједносну пријетњу за Европу и регион Западног Балкана.

У извјештају је наведено присуство „џихадистичке заједнице“ у Црној Гори, случај српског држављанина који је у Аустрији осуђен за тероризам, те повратак жена и дјеце, али и једног мушкарца, држављанина БиХ из Сирије.

СРНА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Откриће генетичара: Срби НАТПОЛОВИЧНО вуку корене из палеолита

4.6 (5) Најновијa истраживања генетског прапорекла овдашњег становништва, која указују на висок ниво „Y“ хромозома …

Ви из ЕУ би коначно могли да нађете неког другог да зајебавате!

5 (2) Сутрашњи видео сусрет лидера са Западног Балкана и Европске уније ће потврдити да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *