На продају – Смедерево

0
(0)

Смедерево – На сајту „Купујем – продајем” освануо је можда најнеобичнији оглас. На продају је понуђен, ни мање ни више – град Смедерево. Лицитацију је поставио грађанин који се потписао као Зале, а да је овај „виртуелни перформанс” вероватно погодио у мету, сведочи то што је после скоро хиљаду прегледа, оглас волшебно нестао. Али, „необични” Смедеревац га је обновио. И опет ће, каже.

У огласу се између осталог наводи: Продаје се стари град Смедерево, рођен у још у 11. веку, а 1430. постао престоница. Град је леп, али не баш очуван. Може и замена за мање оштећен и упропашћен град, уз моју доплату. Ни Турци, па ни Немци, нису нас толико уништили као садашња владајућа гарнитура.

Даље, „продавац” сопственог града пореди проклету Јерину са градоначелницом Јасном Аврамовић и наводи да сматра да и он има права да тргује градом. За додатне информације нуди чак и број телефона, а још чудније, на њега се и јавља, лично.

Аутор несвакидашњег огласа уз текст прилаже и шест фотографија. У врху је слика Смедерева из ваздуха, која о лепоти града на Дунаву говори више од хиљаду речи. Следи фотографија јагњета на ражњу, која ваљда говори сама за себе, а иза ње иду слике за које „оглашивач” тврди да су на њима „видљива оштећења”. Са њих се смеше: актуелна градоначелница Јасна Аврамовић, бивши први човек града Предраг Умичевић, као и народни посланик из Смедерева Драган Шормаз. Нашла се ту и слика накривљене куле тврђаве, популарна „једанаестица”, која прети да се сручи ван древног здања.

Шта је навело тридесетдвогодишњег електротехничара рачунара и студента менаџмента, запосленог као возача у Пошти Смедерево, на овакав корак? Одмах се ограђује од политике. Није члан ниједне партије, нема га чак ни на друштвеним мрежама. Каже, реч је о провокацији упућеној Смедеревцима. Да се освесте.

– Очекујем да оштећења нестану – каже нам иронично Зале. – Нисам знао како другачије обичан грађанин може да пошаље неку поруку и некога заинтересује.

Вели да је незадовољан стањем у граду, попут многих других, а за то су, тврди, криви ови са фотографија. Неки од њих, сматра он, владају сада, а неки годинама из сенке. Није га страх одмазде и нада се да је неће бити. Да се лати политике, није размишљао. А и коме би се, пита, прикључио, „када већина прелеће у партије на власти”.

Оглас је, за кратко време, постао сензација на „Фејсбуку”, а стигла је и прва понуда од „купца” који нуди хиљаду динара.

Свашта је некадашња престоница доживела кроз историју, али продају на оглас – није. Куда ће иронија и провокација једног Смедеревца одвести оне којима шаље поруку, видећемо. А видећемо, врло скоро, где ће овај гест одвести и самог аутора. Мислимо о томе.

Оливера Милошевић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народ продаје оружје у бесцење због високих државних намета

5 (7) Оружје у Србији никад није било јефтиније, а упућени кажу да је то …

Некадашњи гиганти западне Србије на продају: Јавно надметање за три фабрике

5 (2) Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила је данас продају три фабрике из западне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend