fbpx

На Златибору почиње градња најдуже жичаре-годноле на свету! Чајетина сама финансира пројекат од 12,5 милиона евра

0
(0)

Златибор – Крајем наредне године, Златибор ће добити најдужу једножичану кабинску жичару – гондолу на свету, која ће спојити центар тог туристичког места са Торником, највишим врхом те планине.

Након неколико година припрема, реализација амбициозног и скупог пројекта, који самостално финансира општина Чајетина, без подршке републичке власти, започет је јуче – на Преображење, када су Милан Стаматовић, председник општине, и Арсен Ђурић, директор Туристичке организације Златибор, симболично открили камен темељац, који се налази на Обудојевици, у близини тржног центра. Претходно је епископ жички Јустин са свештенством освештао мермерни камен темељац на коме пише:

„Будућим покољењима на дар. Народ златиборски, Преображење, лета Господњег 2015“.

Свечаности су присуствовали Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације, представници Амбасаде Француске, француске компаније „Помагалски“, која је испоручила опрему за гондолу, Санда Рашковић Ивић, председница ДСС, Ненад Поповић, лидер СНП, представници околних локалних самоуправа и државних институција из региона, као и многи грађани Чејетине и туристи који бораве на Златибору.

Највећа инвестиција у историји те варошице вредна је око 12,5 милиона евра, од чега опрема кошта више од девет милиона, а остатак износа је планиран за радове. Новац за тај пројекат, који је предвиђен стратешким документима Чајетине, обезбеђен је делом из општинског буџета, а делом из кредита. Општина ипак очекује подршку из државне касе, јер та инвестиција има и национални значај за развој туристичке привреде. Могућност да се то догоди најавио је Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација, када је недавно посетио Златибор и означио почетак летње туристичке сезоне на ски-центру Торник.

– Почињемо изградњу најдуже гондоле на свету. То је и највреднија инвестиција коју ће, из сопствених буџетских прихода, реализовати једна локална самоуправа у Србији – истакао је Милан Стаматовић, први човек Чајетине, додавши да је то „почетак историјског посла“, јер ће тај пројекат „сврстати Златибор и Србију међу најзначајније туристичке дестинације“.

Стаматовић је објаснио да ће гондола ићи трасом дугом скоро девет километара од центра Златибора до Торника, да ће цео превозни систем имати 36 стубова и 55 модерних висећих кабина. Имаће и једну међустаницу, у близини Рибничког језера, где је у плану изградња туристичког комплекса високе категорије, а да ће на Торнику, највишем врху Златибора, као крајњој станици, бити изграђен видиковац и остали садржаји.

– Идеја о изградњи гондоле на Златибору помињала се још пре пола века, када је почела изградња скијалишта на Торнику. Ипак, одустало се од те замисли, која је чекала храбрије људе и боља времена. Припремне активности почеле су 2008. године, уз помоћ и разумевање грађана и инвеститора који су редовно измиривали своје обавезе и тиме омогућили приходе у буџету и постали једини који учествују у финансирању изградње гондоле – додао је Стаматовић и истакао да је општина за испоручену опрему већ платила компанији „Помагалски“ 8,4 милиона евра, а да ће до краја септембра исплатити и последњу рату јер је, како је навео, новац за то обезбеђен у буџету. Први камион опреме из Француске је стигао на Златибор, рекао је Стаматовић и навео да ће остатак стићи следеће седмице, да су у току припреме за расписивање тендера за избор најповољнијег извођача радова, након чега ће, како је навео, почети градња.

– План је да крајем следеће године заједно обележимо пуштање гондоле у рад – рекао је Стаматовић и захвалио се свима који су помогли да се тај пројекат оствари, посебно руководству и инжењерима компаније „Помагалски“, Програму за развој УН, као и Комерцијалној и Банци Интези, за које је рекао да се нада да ће „снизити камате на кредите“.

Жан Пол Ијар, потпредседник Управног одбора компаније „Помагалски“, саопштио је да је за ту компанију велика част што је изабрана да учествује у изградњи најдуже жичаре на свету, за коју је рекао да ће се савршено уклапати у еколошка ограничења. Он је поручио да ће та компанија обезбедити безбедност, поузданост и правилно функционисање комплетног механизма у наредним годинама и подсетио да је „Помагалски“ 2007. учествовао у модернизацији првог скијашког центра Торник, када је ЈП Скијалишта Србије финансирало постављање шестоседних жичара. Н. Ковачевић

Вожња од 25 минута

– Гондола, хоризонталне дужине 8.866 метара, са 36 стубова и 55 модерних кабина са десет места, превозиће 1.000 људи за један сат у једном правцу и то брзином од шест метара у секунди. Са таквим импресивним карактеристикама, то је најдужа икада направљена једножична одвојива гондола не само у Србији, него у целом свету – објаснио је Жан Пол Иљар и додао да ће вожња трајати 25 минута, те да ће скијаши и туристи бити у прилици да уживају у јединственим златиборским пејзажима.

Спречена пљачка

– Решавајући имовинско-правне односе, током припреме документације за изградњу гондоле, спречили смо највећу пљачку државне имовине у новијој српској историји – подсетио је Стаматовић на недавно и првобитно решење министарке Зоране Михајловић, којим је приватном предузећу ПК „Златибор“, без накнаде, додељено државно земљиште од 2.213 хектара на Златибору, на шта су присутни реаговали громогласним аплаузом. „Вероватно то разлог што, иако смо упутили позиве председнику државе, премијеру и појединим министрима да присуствују нашој свечаности, нико од њих се није удостојио да дође“, закључио је Милан Стаматовић.

Аутор: Ненад Ковачевић

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због политике подршке страним инвеститорима који стварају јефтина радна места Србија остварила најмањи раст у региону

5 (3) Члан Председништва Странке слободе и правде Душан Никезић оценио је данас да привреда …

Пеђа Марковић: Бројке демантују Вучића

0 (0) Ни 500 милиона евра за стадионе неће покренути развој земље, јер морате пре …

Један коментар

  1. Ниједан реч одакле им паре у овој тотално беспарици и тоталном осиромашењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *