Набавка респиратора и опреме још под велом тајне, хоћемо ли и када сазнати цену?

Набавка респиратора и опреме још под велом тајне, хоћемо ли и када сазнати цену?

Како Србија набавља респираторе и медицинску опрему прикривено је велом тајне од почетка епидемије коронавируса. Министар здравља поручује да Србија нема шта да крије и да ће подаци о јавним набавкама бити објављени првом приликом – за сада без објашњења када ће се та прилика указати, јер су неке претходне прилике већ пропуштене.

Респираторе здравственим установама допремао је и председник Србије лично. Али без детаља како су набављени. Тајило се тог марта 2020. године и колико је респиратора стигло у Србију. Званичници су поручивали само – довољно.

„Практично се третира као државна тајна и у свим земљама“, рекла је премијерка Ана Брнабић у марту прошле године.

Након ове изјаве председнице Владе, портал Истиномер објављује да број респиратора, ипак, није државна тајна свуда. Навели су да је доступних података било у суседној Хрватској, затим у Немачкој, Канади, Сједињеним Америчким Државама.

Само неколико сати након изјаве председнице Владе да је број респиратора државна тајна, јавности се обратио председник Србије и рекао да је у том тренутку на стању било 1.008 респиратора и да планирау да набаве још 500.

Без одговора је остало питање како се до респиратора дошло и зашто су и јавне набавке тајна.

„И немој више да ме питате како набављам респираторе. Ја сам крив, гоните мене. Ево, набавио сам још 50 јутрос, а нигде вам не пише набавка. И шта вас брига како! А набављаћу још. Сналазим се“, рекао је председник Србије Александар Вучић марта 2020. године.

Председница Владе је априла прошле године рекла да ће „после ванредног стања изаћи и грађанима положити рачуне колико су респиратора купили, од кога и колико су новца за то потрошили“.

Ванредно стање је укинуто, прошло је више од годину дана, а ми и даље не знамо шта смо набављали, објашњава новинарка ЦИНС-а Теодора Ћурчић. ЦИНС се, због тога, жалио и поверенику за информације од јавног значаја.

„То је било прошлог септембра, односно септембра 2020. када је наложио РФЗО-у да новинарима ЦИНС-а достави податке о опреми које је ова институција набавила. Али ето колико је прошло времена ми те податке још увек немамо“, каже Ћурчић.

Критике и у писму конгресмена

Критике начина на који је вршена набавка медицинске опреме у Србији стигла је и у писму групе америчких конгресмена упућеном председнику САД. Они су оптужили председника Србије Александра Вучића да је продубио корупцију у Србији.

„Ја пуно поздрављам те конгресмене из Америке“, каже министар здравља Златибор Лончар.

Осим поздрава, министар здравља је дао и обећање.

„И данас набављамо сву опрему, посебно заштитну опрему, посебно лекове нове који се појављују и никаквог проблема неће бити да се објаве сви подаци… Ево ја ћу први, прва прилика која буде, објавићемо те податке, јер стварно немамо шта да кријемо“, рекао је Лончар.

Пракса нетранспарентности је постојала и раније, али се епидемија и ванредно стање понекад користе као изговор каже Ћурчић.

„Наравно, те ствари… Брига о здрављу људи треба да буде приоритет али исто тако сви грађани треба да знају шта су платили и колико“, сматра Ћурчић.

И када – још једно питање без одговора.

н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Мића поново запалио ЕПС (видео)

Мића поново запалио ЕПС (видео)

Милорад Грчић је и даље директор ЕПС-а. Vulinizacija Поделите вест са пријатељима

Приватна фирма „Галенс“ узурпира Фрушку гору и тражи затвор за еколошке активисте?!

Приватна фирма „Галенс“ узурпира Фрушку гору и тражи затвор за еколошке активисте?!

Власници компаније Галенс упутили су низ тужби против еколошких активиста који годинама указују на нерегуларности …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *