Начелника комуналне милиције именовала његова мама

Начелника комуналне милиције именовала његова мама

Новоименовани начелник Одељења комуналне милиције у Зрењанину Немања Малинић налази се у сукобу интереса пошто га је на то радно место запослила његова мајка Јасмина Малинић, саопштила је Агенција за спречавања корупције, а преноси портал ВОИЦЕ.

„Одредбама Закона о спречавању корупције (члан 2) прописано је да је члан породице, поред осталих, дете јавног функционера, а повезано лице, поред осталих, члан породице јавног функционера. Имајући у виду наведено, начелник Одељења је повезано лице са начелником Градске управе, с обзиром на то да јој је син“, наводи се у одговору Агенције редакцији ВОИЦЕ-а.

Из Агенције за спречавање корупције су навели да је према одредбама истог закона (члан 40) прописано „да је јавни фунционер дужан да јавни интерес не подреди приватном“, односно да „не сме да користи јавну функцију зарад стицања било какве користи или погодности за себе или повезано лице“.

ВОИЦЕ је крајем априла објавио да је Немања Малинић 1. априла именован на место начелника Одељења комуналне милиције, у време док је његова мајка Јасмина Малинић и даље обављала функцију начелнице Градске управе.

Ови подаци били су доступни и на званичног интернетској страници Града Зрењанина. У медјувремену, фотографија и кратка биографија начелнице је уклоњена са сајта града а доступни су само подаци о заменику начелника Градске управе Милошу Королији.

Према сазнањима ВОИЦЕ-а, Јасмина Малинић се у међувремену пензионисала.

Законом о спречавању корупције (члан 41) сукобом интереса дефинисана је „ситуација када јавни функционер има приватни интерес који утиче, може да утиче или изгледа као да утиче на обављање јавне функције“.

Малинић је, пре него што је именован за начелника Комуналне милиције, обављао функцију заменика секретара Скупштине града. Крајем марта на то место је поднео оставку, што је Скупштина града и потврдила.

Говорећи о именовању на место начелника Комуналне милиције Малинић је приликом гостовања у подкасту једног локаног портала рекао да нема речи о сукобу интереса јер је његова мајка из личних разлога поднела остакву на функцију начелнице и да је наводно 27. марта распоредјена на другу функцију у Градској управи.

Градоначелник Зрењанина Симо Салупура редакцији ВОИЦЕ-а није одговорио на питања у вези са именовањем Немање Малинића у року од 15 дана, како то предвидја Закон о слободном пристутпу информацијама од јавног значаја, због чега ће редакција ВОИЦЕ-а упутити жалбу канцеларији Повереника.

Како су раније наводили медији, Немања Малинић био је у групи ухапшених хулигана који су 12. октобра 2010. у Ђенови изазвали прекид фудбалске утакмице измедју репрезентација Италије и Србије.

Малинић је због тога провео 48 сати у истражном притвору.

Виши суд у Суботици обуставио је касније кривични поступак против Малинића, па њему није ни судјено због поменутог догадјаја. Овакву одлуку суботичког суда потврдиле су и више судске инстанце.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сумрак страних инвестиција у Србији

Сумрак страних инвестиција у Србији

Након одласка компаније Геокс из Србије у медијима се појављују и информације о отпуштањима радника …

Ви из ЕУ већ деценијама политички подржавате шефове мафија са Хелма који вам ЕУ заузврат пуне са мигрантима, кокаином и хероином!

Ви из ЕУ већ деценијама политички подржавате шефове мафија са Хелма који вам ЕУ заузврат пуне са мигрантима, кокаином и хероином!

Вучић и Ђукановић су се узајамно подржавали, што је резултирало заједничким пријатељствима са контроверзним људима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *