Насловна / Став / Најтежи облици криминала и корупције долазе из врха државе

Најтежи облици криминала и корупције долазе из врха државе

Београд – Иако се власти у Србији већ годинама уназад залажу за бескомпромисну борбу против корупције, очигледно је да држава нема начина, а пре свега воље да се суочи са овим проблемом.

Корупција је захватила све поре друштва, а два радна тела која треба да се ухвате укоштац са овом пошасти су у блокади, јер немају довољан број чланова да би функционисали. Рад Агенције односно Савета за борбу против корупције блокира управо Влада Србије, јер одбија да изабере нове чланове како би та тела била потпуна.

На овај проблем указала је и делегација Европске комисије која проверава напредовање Србије у у Поглављу 23 (правосуђе и људска права). Влади Србије је „снажно препоручено“ да „уважава и реагује на извештаје Савета за борбу против корупције“, али да га пре свега кадровски оспособи, односно упосли довољан број људи. Овом телу иначе недостаје осам чланова, како би уз постојећих пет могло да функционише. И поред тога што Савет годинама уназад влади шаље предлоге за нове чланове, одговора нема.

У крњем саставу је и Агенција за борбу против корупције, којој недостају три члана, а тренутно је и без директора. Однос Владе Србије према антикорупцијским телима, које је сама основала, јасно показује колико је озбиљна у борби против корупције. Или, колико су и саме политичке структуре огрезле у њој.

Савет за борбу против корупције основан је 2001. године, али су све владе до сада одбијале сарадњу и комуникацију са овим телом. Бивша председница Савета, покојна Верица Бараћ, редовно је слала извештаје о корупцији на високом, државном нивоу. Списак о 24 спорне приватизације и даље је у фиокама тужилаштва и судства, иако нас Европска унија стално „подсећа“ на њега.

У децембру 2013. тадашњи први потпредседник владе, садашњи премијер Александар Вучић, изјавио је у Скупштини Србије да ће „до недеље у потпуности бити завршен рад на 24 предмета спорних приватизација у Србији“ и да ће „тужилаштву остати да се изјасни још о четири предмета, а, иначе, што се тиче предистражног поступка, сви ће бити у потпуности завршени“.

„У неким случајевима подигнут је оптужни акт или оптужница, у неким није било основа, али све ћемо потпуно јасно рећи“, рекао је Вучић и подвукао да влада тиме показује спремност „да се ухвати укоштац са великим важним случајевима који су имали и немале политичке конотације“.

Међутим, та спремност да се оконча истрага у предметима у којима је држава оштећена за 7,7 милијарди евра је очигледно изостала. Ниједан процес није доведен до краја. Кривичног дела нема у 11 од 24 спорна предмета. Јавност и даље не зна који су то предмети у питању, као ни да ли су започети и докле су стигли судски процеси у осталим случајевима.

Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић каже за Данас да није први пут да Европска комисија, која такође чита извештаје Савета, указује влади на неопходност сарадње са овим антикорупцијским телом, али да се то до сада није десило.

„Влада се понаша као да не постојимо. Ниједна влада до сада није заказивала састанак са нама, нити је показивала заинтересованост за наше извештаје. Владе су се од почетка постављале као да смо ми на супротним странама. Ми смо превентивни орган који треба да ради са министарствима и владом и да указује где је проблем корупције“, указује Василић.

Она додаје да већ три године Савет ради у крњем саставу, а да влада не жели да именује нове чланове. Наша саговорница напомиње да то чак и не морају бити кандидати које је Савет предложио, али да влада није заинтересована да овај проблем реши. На питање колико смо огрезли у корупцији, наша саговорница одговара – много.

„То је велики проблем нашег друштва. Ми смо у редовним извештајима указивали на конкретне проблеме, али су извештаји остајали у фиокама. Првенствено смо стављали примедбе на доношење закона. Они се углавном доносе по хитном поступку, веома нестручно и са бројним коруптивним елементима.

Указивали смо на проблем у вези са Законом о приватизацији, али наше сугестије нису усвојене. Нажалост, десило се оно што смо предвидели. Коруптиван је и Закон о стечају, али нико није био заинтересован да чита наше извештаје“, каже Василић. То је, како истиче, јасан доказ да корупција долази од самог врха државе.

Корупција прожима и медијску сцену Србије, о чему је Савет за борбу против корупције такође упозоравао у својим извештајима. Не постоји транспарентност власништва као ни начин финансирања већине медија у Србији, што отвара врата цензури и аутоцензури, па се о проблему корупције на суштинском, државном нивоу готово и не говори, већ се наводе појединачни случајеви, најчешће у здравству, које се у јавности перципира као најкоруптивнији сектор у држави.

Јанковић: Закони мртво слово

Институција Заштитника грађана је такође у својим извештајима указивала на проблем корупције, али они у последње две године чак нису ни разматрани у Скупштини Србије. Заменик омбудсмана Милош Јанковић каже за Данас да у Србији постоји правни оквир који уређује проблем борбе против корупције, али да врло често закони остају само „мртва слова на папиру“.

„Помаци у борби против корупције нису начињени, иако постоје тела која се тиме баве. Све полуге власти треба да дају максималан допринос да се искорени корупција – то су пре свега правосудни органи и полиција“, указује Јанковић.

На питање зашто се антикорупцијски закони не примењују, наш саговорник каже да је то зато што у Србији не постоји суштинска подела власти, о чему је Саша Јанковић често говорио.

„Надлежни органи који би требало да се боре против корупције, или заштитом људских права, то не остварују на прави начин. Да би се спровела адекватна борба против свих негативних појава у друштву, потребно је да постоје институције које су јаке и независне од политичке воље. Аутономија, односно независност органа у Србији није на оном нивоу који је довољан да би се обезбедила одређена ефикасност у борби са појавама као што је корупција“, истиче Јанковић.

Корупција на ендемском нивоу

Организација Транспарентност Србија недавно је представила Индекс перцепције корупције по ком се рангирају државе по перцепцији корупције у јавном сектору. Србија се и даље сматра земљом у којој је ниво корупције висок (72. место од 176 земаља). Србија је на овом нивоу од 2008. године.

Председник ТС Владимир Гоати оценио је резултат као прилично онеспокојавајући, наводећи да се, по неким стручњацима, корупција на таквом нивоу сматра ендемском у неком друштву.

Извршни директор ТС Немања Ненадић је, помињући суд и тужилаштво, указао да нема великих случајева такозване корупције на високом нивоу, који би били правоснажно окончани.

Он је нагласио да је потребна деполитизација јавног сектора, да се отклони и умањи тај утицај, за почетак од именовања и постављења руководилаца, директора јавних предузећа, руководилаца здравствених установа и школа.

К. Живановић, Данас

Актуелно

Нема више никаквог дијалога а изборну трку слободно изволи трчи сам!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је битно да међународна заједница и Европа саопште …

Травестија у Храму Светог Саве

На годишњицу убиства Оливера Ивановића данас је у Храму Светог Саве на Врачару свеће у …

3 Коментара

  1. Srbi, otarasimo se ovih krvoločnih Srbskih krvopija!

    Ne samo da najveći i najteži oblici kriminala dolaze i jesu u vrhu držve, odnosno svi koji sede u vladi i u vlasti jesu umrežene organizovane UBICE Srba i Srbije!!! Treba li dokaz više od podatka da na stotine hiljda Srba ubrzano nestaje, da jedino u Srbiji rade, i to ne mogu da postignu, mrtvaačnice, grobari i popovi. Što sve ćutite nad tom istinom? Svaki dan po jedna porodica u Srbiji čuje kako je neko od poznanika, prijatelja ili rođaka preminuo ili se iselio iz Srbije!!! Zašto Srbi ćutite nad istinom kou svi znamo??? Mediji, urednici, voditelji, koje ove UBICE plaćaju samo emituju zabavne emisije, govore o ljubavi i zaljubljenosti, dovode doktore i psihologe da nas savetuju kako da se hranimo, spašavamo od svakodnevnog stresa u koji su nas uvukle ove UBICE Srba i Srbije!!! Srbi nemaju šta da jedu, gde da rade i zarade, a oni se zabavljaju!! Svete bezdušne od voditeljki smeju se nad tugom i očajem Srba!!! Bitno da je njima lepo, da one i oni imaju, da oni putuju, da njihove porodice žive!!! Svi angažovani u funkciji što bržeg nestanka Srba i Srbije!!! A šta oni u stvari oni rade? Ti skotovi koji glume autistične bolesnike, koji glume idiote koji nemaju pojma šta se dešava sa Srbima i Srbijom, kao ludi se smeju!! Njima je sve smešno i sve im je lepo!! Kad bi im prst ili brašno pokazali oni bi se smejali!!! A šta, u stvari, oni rade?? Kad vidim one ludače od ohole i bezdušne Maje i one debele lisičave spodobe, koje se ludački samo smeju, dođe mi da razlupam ne TV nego da im udarim šamarčine!! One su majke?!?!?! One su bezdušne fašističke slugeranje, one su bezdušne krvopije Srbske!!! Bezdušni i oholi dželati, e to su svi ti i takvi voditelji, navodni novinari na svim državnim televizijama!!! Sprdaju se nad nesrećom i nesrećnim Srbima!!! I takvi sebe nazivaju novinarima!! Ne, oni nisu novinari, oni su bezdušni dželati UBICA koji su ih postavili na te položaje!!! Nisu samo novinari bezdušne slugeranje ovih UBICA!! To su svi državni službenici, i sudije i policija i tužilaštvo, i ostala administracija!!! Gade mi se ti poltroni koji zarad svojih ličnih interesa zajedno sa ovim UBICAMA uz fanfare i smeh, bez trunke saosećanja sa Srbskim narodom, zatiru li zatiru Srbe i Srbiju!!! Svi oni su podjednako krivi za ovoliko zatiranje Srba i Srbije!! Svi oni su jedna ozloglašena kolona krvoločnih Srboubica!!! Nije mi jasno da sve ove nabrojane monstrume iko tretira kao ljudska bića!!! Ma te nakaze, te ohole i bezdušne skotove, Srbi treba da samo da targetuju i odjednom smaknu!! Njihovi životi znače smrt i nestanak Srba i Srbije i ništa drugo!!! Pitanje je samo zbog čega Srbi trpe ove monstrume i njihovo poniženje i ovaj masakr nad sobom??? Da su oni kojim slučajem bilo koji drugi narod, a koji ih isto ovako mučki i sadistički zatire, Srbi bi ih do sada milion puta rastrgli i uništili!!! Zbog čega Srbi imaju ovoliko trpeljivosti i samilosti prema svim ovim aktuelnim, u državnom vrhu i u državnoj administraciji, UBICAMA?!?? Srbi, svi ovi amoralne nakzne ohole UBICE, čija je životna deviza: „Veži konja gde ti gazda kaže!“ Pa budimo mi njihove gazde, kad već toliko vape za gazdama!! Sve njih treba izbaciti iz vlasti, sa državnih funkcija i položaja i pod nadzorom oterati da obrađuju zaparložene Srbske njive i u zapuštene Srbske rudnike!!! Zamislite oko milion lenjivih gluperda, neznalica, krvopija, skotova i Srbskih dželata videti kakao prvi put u životu nešto korisno za Srbe i Srbiju rade. I tako do kraja njihovih bednih života!!! Ala bi se napaćeni Srbski seljak obradovao, ala bi se ojađeni Srbski radnik obradovao vievši ih kako rade teške fizičke poslove, zamislite kako bi se Srbski rudari obradovali!!!! Ionako su sve od reda glupi skotovi koji jedino znaju da vežu konja gde im gazda kaže!!! A mi ćemo bar da budemo gazde koji su odgovorni rodoljubi prema Srbima i Srbiji!!! Srbi, otarasimo se ovih krvoločnih Srbskih krvopija!

  2. Pogledajte samo jedan primer lopovluka i bahatosti.Vuciceva miljenica direktorka Transfuzije Nis,kazem Vuciceva namerno jer on je stiti svesno.Peta godina u vd stanju sa krivicnom prijavom,smenila legitimnog predsednika UO koga je vlada postavila,i svi cute.Trose se milioni bez ikakve kontrole,sve zarad provizije,napominjem stotine miliona na namestenim tenderima.Evo sada je raspisan konkurs za dva radna mesta,unapred objavljujem ime pobednika jer je konkurs farsa nastelovan da bude primljen na mesto pravnika Milos Ilic sa nekog vecernjeg privatnog faksa,i bez iskustva.Cemu onda konkursi kada se sve zna unapred,cemu nada ljudi koji konkurisu,strasno i zalosno.I takva zena koju vlada podrzava je ogrezla u kriminalu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons