„Најугроженија мала и средња предузећа, 85 одсто привреде не ради због епидемије“

3
(2)

Kоординатор за пословну подршку у Србији Драгољуб Рајић рекао је да у овом тренутку око 85 одсто привреде не ради због епидемије изазване вирусом корона, а да су најугроженија мала и средња предузећа.

„Одлагање кредита привреди за три месеца ће помоћи фирмама да смање финансијске проблеме, али их не решава јер је пре неколико дана регистрован пад наруџбина од око 20 одсто, а већ сада пад је увећан на 50 одсто, што значи драстичан пад приход“, рекао је данас Рајић агенцији Бета.

Истакао је да је проблем што Влада Србије још не излази у јавност са конкретним мерама помоћи привреди док су европске земље већ издвојиле на стотине милијарди, Америка чак 2.000 милијарди долара.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се припрема пакет помоћи и да ће „огромно парче“ бити намењено најугроженија компанијама, пре свега у туризму и услугама, као и да се разматрају два приступа помоћи преко „плата и пореза“.

Рајић је рекао да су мала и средња предузећа исплатила плате за месец за који су дуговала и да су остала без обртних средстава јер су порези и доприноси међу највишим у Европи, парафискални намети огромни, а наплата робе могућа је тек после 130 до 140 дана.

„У неким земљама је као прва мера помоћи одложено плаћање пореза на додату вредност, а Хрватска гарантује исплату 75 одсто минималне зараде“, рекао је Рајић.

Подршка државе је, према његовим речима, неопходна јер је пао промет чак и у трговинама пошто се купују само основне прехрамбене намирнице и лекови.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kрагујевац: Протест угоститеља, траже дозволу за рад до 01 часова

0 (0) Незадовољни крагујевачки угоститељи окупили су се данас испред Градске управе, захтевајући да им …

Познати српски лекар о свему оном о чему се у Србији и свету не сме да прича (видео)

5 (4) У емисији Интервју др Алек Рачић осврнуо се на недавну пандемију која нам …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *