Нападнут портал који је објавио истину о корупцији и трговини оружјем Бранка Стефановића

4.8
(19)

Међународни портал Arms watch (armswatch.com) саопштио је да се њихов сајт нашао под хакерским нападима из Србије дан након што је објављен трећи део приче о наводном извозу наоружања из Србије у Јемен у којем, како се тврди, посредују и чланови породица неких високих функционера Владе.

Факсимил текста о продаји наоружања из Србије Јемену са сајта Армс воч (armswatch.com). Сајт је тенутно недоступан

У овом тренутку том сајту је из Србије могуће приступити само коришћењем такозваног ВПН софтвера (виртуал привате нетwорк).

Портал је на Твитеру навео да „неко је означио име Небојше Стефановића на објави са везом ка тексту истраге и тридесет минута касније почео је DDOS напад“.

Портал је раније објавио да је оружје произведено у ваљевском Крушику завршило у рукама бораца Исламске државе у Јемену, уз посредовање фирме из САД и преко Авганистана.

Такође се додаје да је, према документима која су новинари тог портала добили од произвођача у Крушику, гранате које су виђене у рукама припадника Исламске државе купило Министарство одбране Саудијске Арабије.

Они наводе и да је извоз из Србије око 517.000 граната спровела приватна компанија ГИМ, коју представља Бранко Стефановић, отац српског министра полиције Небојше Стефановића.

Наоружање из Србије у рукама Исламске државе

Истраживачки портал ArmsWatch објавио је да су минобацачке гранате произведене у Србији завршиле у рукама терориста такозване Исламске државе у Јемену.

Позивајући се на „процурела“ документа српског произвођача оружја Крушик, ArmsWatch наводи да је минобацачке ракете калибра 82 милиметара Југоимпорт СДПР продао америчкој фирми Аллиант Тецхсyстемс 2018. године.

Као крајњи корисник наводи се војска Авганистана, међутим ове гранате се појављују на пропагандном видео снимку који је тзв. Исламска држава снимила у Јемену, наводи ArmsWatch.

Ова муниција носи ознаку 04/18, што значи да припадају лоту четири и произведене су 2018. године, пише овај портал.

ArmsWatch додаје да је исти тип минобацачких граната, али из лота 01, продат Саудијској Арабији уз посредовање оца министра полиције Србије Небојше Стефановића.

О овоме је прошле године први писао БИРН, који је открио да је Бранко Стефановић посредовао у склапању уносних послова продаје оружја између српске фирме Крушик и купаца из Саудијске Арабије.

БИРН је објавио да министров отац активно тргује оружјем кроз ангажман у фирми ГИМ, уз документ о посети представника ГИМ-а и саудијске фирме Ринад Ал Јазира Крушику у ком се као један од представника српске фирме наводи Бранко Стефановић.

ArmsWatch наводи да је ГИМ такође продавао Крушиково оружје офшор компанији Ларкмонт Холдингс, за коју тврди да има везе са Саудијцима.

Како је открио БИРН, предузеће ГИМ је за последње четири године нарасло од малог посредника са годишњим приходом од пар десетина милиона динара до компаније која у пословима посредовања у трговини оружјем има промет од преко милијарду динара.

Бета, Нова економија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

Судски вештак на жетон: Чудни детаљи са суђења сину Жељка Митровића

5 (4) Поступак против Александра Митровића, сина власника ТВ Пинк Жељка Митровића, који је по …

Један коментар

  1. Треба ли коментар ?

    С Р Б И Ј А -. М А Ф И Ј А

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend