fbpx

Напредна банда корумпира и уништава све чега се дотакне

0
(0)

Резултати истраге спорних тендера у МУП Србије још увек су непознати широј јавности, иако је реч о милионским цифрама – у еврима. Запослени у МУП Србије поднели су кривичне пријаве против појединаца из врха Министарства због спорних набавки хране, односно меса, али и аутомобила шкода.

Возни парк под сумњом

Како кажу у Полицијском синдикату Србије, који је први упознао јавност са овим пријавама, према њиховим сазнањима, ништа се не предузима по овим кривичним пријавама, односно да ли се уопште и води истрага. Поједине кривичне пријаве већ су одбачене.
Одбили и повереника

Да се подаци по Закону о слободном приступу информацијама о овим случајевима учине доступним јавности, на захтев новинара затражио је и повереник за информације Родољуб Шабић.
– И суочио се са ћутањем. Дакле, МУП није навео ни један једини разлог због ког ограничава право јавности – рекао је Шабић за јавност.

Неколико запослених у Сектору за материјално-финансијске послове МУП-а поднело је анонимно Вишем тужилаштву у Београду шест кривичних пријава против државног секретара у МУП-у Милосава Миличковића и помоћника министра полиције Жељка Веселиновића због, како кажу, злоупотребе службеног положаја у јавним набавкама. У кривичним пријавама се наводи да су у периоду од 5. септембра 2016. до 6. јула 2017. године потписивали уговоре о спорним тендерима за набавку свежег меса и прерађевина од меса у вредности од 150 милиона динара.

Кривичне пријаве против двојице службеника МУП-а поднете су и због поступка јавне набавке тонера за штампаче и рециклажу штампача чија је вредност 482 милиона динара, односно око четири милиона евра.

Како се наводи, Миличковић је депешом министра полиције Небојше Стефановића био задужен и одговоран за рад Сектора за материјално-финансијске послове.

„У пријави смо навели да верујемо да министар Стефановић нема ништа са овим малверзацијама. Ако се испостави да је знао и одобрио ово, молимо вас да тражите и његову одговорност“, пише у допису подносилаца кривичних пријава.

Такође, на рачун врха МУП Србије у вези с јавним набавкама нашла се и куповина аутомобила. Како незванично сазнајемо, првобитно је потписан уговор о набавки три аутомобила шкода, а онда је потписан анекс овог уговора, па је укупна набавка с почетне три, по овом уговору, нарасла на 710 шкода рапид.

Једна од спорних ствари у овом послу јесте што је набавка проглашена тајном. Шта има тајно у набавци аутомобила за патролу, никада јасно није одговорено из МУП Србије.

Све ове оптужбе на рачун јавних набавки, државни секретар Миличковић демантује.

– Оптужбе Полицијског синдиката Србије на мој и рачун руководства Министарства унутрашњих послова не представљају ништа друго него још један политички покушај обмане грађана изношењем бруталних неистина. Немамо шта да кријемо и нека се све детаљно провери. Ово није први пут да неко покушава да наруши углед МУП-А и његовог руководства. Већ раније су подносили анонимне кривичне пријаве због набавке тонера, а тужилаштво је након детаљне истраге установило да је све урађено у складу са законом – рекао је Миличковић.

И премијерка Ана Брнабић је стала у одбрану МУП Србије и спорних набавки, наводећи да је фирма од које су купљене шкоде „дала најбољу понуду“.

Б. Ђокић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ово више није Србија, већ безимени гето и народ у нестајању

5 (14) Још од пропасти Душановог царства, половином 14. века српски народ није доживео тежи …

„Србија ће међу првима добити вакцину“

5 (1) Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Србија бити међу 20 земаља …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *