Напредна фукара од радника направила робље и то сматрају за највећи успех?!

ЈЕДНО од кључних достигнућа рада Савета страних инвеститора у Србији је измена Закона о раду. Савет се, од свог оснивања, годинама активно залагао за модернији Закон о раду, и до тога је дошло тек 2014. године. Тада је измењен овај пропис, чиме је одговорено на 65 одсто препорука из „Беле књиге“ Савета – каже, за „Новости“, председница Савета страних инвеститора Јана Михајлова, и истиче да је та реформа истовремено једна од споријих која се десила, али и једна од најзначајнијих.

Михајлова подсећа да Савет у Србији послује пуних петнаест година и да је пословно окружење у Србији од тада знатно напредовало.

– Политичка ситуација само што се тада променила, започете су економске реформе, и у лето 2002. године група компанија које су у то време биле присутне у Србији је сматрала да постоји прилика да се систематски учини нешто више да би се помогло српском друштву да напредује. Са том идејом је и основан Савет – подсећа Михајлова. – У међувремену, велика већина српских закона је усклађена са регулативом ЕУ, али је потребна њихова конзистентна примена.

Савет страних инвеститора активно је ангажован и по питању убрзања процеса придруживања Србије Европској унији.

– Савет заговара економску интеграцију Србије са ЕУ, јер то доноси предвидљивост и транспарентност у пословном окружењу и подиже конкурентност српског тржишта – указује Михајлова. – Имамо једниствени капацитет да подржимо овај процес, будући да 74 одсто чланица Савета долази из ЕУ или има упориште на тржишту ЕУ. На тај начин Савет има дубоко разумевање како тржишта ЕУ, тако и српског тржишта, и допринеће лакшој транзицији српског тржишта у ЕУ.

ПОСЕТЕ БРИСЕЛУ

– До сада је Савет организовао три званичне посете Бриселу почев од 2014. године, а четврта је планирана за октобар. Као конкретан остварен резултат желимо да нагласимо то да је већина српских закона усклађена са законима у Европској унији – истиче председница Савета страних инвеститора.

Новости.рс

Актуелно

Права радника само на папиру

Србија има приличан број синдиката, али држава признаје као репрезентативне само Савез самосталних синдиката Србије …

Синдикат Слога: Власт са страним инвеститорима договара минималац

Синдикат Слога је оценио да је износ минималне цене рада у Србији условљен нетранспарентним договорима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons