fbpx

Напредна власт у Београду намешта продају градских киоска фирми „Интерград“ из Бачког Доброг Поља

0
(0)

У Београду ће сви киосци убудуће изгледати исто, и биће у основи црне боје. Одлуку је потписао градоначлник Београда Синиша Мали, али је она донета без јавне расправе и конкурса. Стандардизовани киосци побуђују сумњу дела стручне јавности и опозиције јер се не зна ко је и на основу чега усвојио идејно решење.

Градоначелник Београда Синиша Мали јутрос је на шеталишту “25. мај” крај Дунава на Дорћолу садио холандске руже, иако није баштован, али је исто тако недавно одлучио како ће изгледати киосци у Београду, а није ни архитекта ни дизајнер.

“Ја, госпођо, не могу ни Чича Глишу да нацртам. Постојала је радна група града Београда, водио је градски урбаниста, прошло је све потребне комисије”, рекао је Мали који је потврдио да је потписао одлуку о стандардизацији киоска. “Ако је по пропису да ја потпишем, онда сам ја потписао. Потписујем на десетине докуената дневно, вероватно сам потписао и тај”, навео је он.

Без јавне расправе и јавног конкурса, један човек имао је дискреционо право да одлучи у име свих – за одборника опозиционе Демократске странке Зорана Алимпића, то је простор за потенцијалну корупцију.

“Неки произвођачи киоска као да су унапред знали какав ће тип киоска градоначелник да пропише, па су били спремни да тај тип киоска и понуде на тржишту, док неки други за то нису били спремни”, тврди Алимпић.

Да многи произвођачи киоска нису спремни уверио се и власник једнок киоска Славиша Михајловић. “Преко интернета сам нашао две-три фирме, звао, две фирме су ми тражиле неки пројекат”, каже он.

И нису га имале. Пројекат је имала само фирма „Интерград“ из Бачког Доброг Поља. “Човек ми је рекао 12.500 евра за киоск од 10,5 квадратних метара, што је стварно много”, наводи Михајловић.

Ни са ценом, ни са произвођачима, град, тврди градоначелник, нема никакве везе.

Набавка једног новог киоска кошта између 10.000 и 12.000 евра. Према проценама, у централним градским општинама има око 750 киоска, чија ће замена коштати чак девет милиона евра. Ко ће добити тај посао? Стотинак фирми, како то врди главни градски урбаниста или само неки?

Немања Ненадић из организације Транспарентност Србија каже да се хипотетички тиме могу бавити сви, али је, кажу, право питање да ли су свима једнаке шансе? “Или је та предност за неку фирму која евентуално ради већ сличне моделе толико велика да може да јој донесе неку врсту екстра профита”, пита се Ненадић.

Тек чињеница јесте да се нови киоск на Цветном тргу појавио само неколико дана пошто је градоначелник дефинисао његов будући изглед.

Н1

фото: Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Проглашена листа СНС у Шапцу, поништена Зеленовићева листа

5 (1) Повереник СНС за Шабац и први на листи те странке на локалним изборима …

Саша Радуловић: Из Србије се сваке године нелегално извуче четири милијарде евра

5 (7) Председник покрета „Доста је било“ (ЂБ) Саша Радуловић изјавио је да се сваке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *