Напредњаци настављају прогон српских организација

0
(0)

БЕОГРАД – Председник Одбора за уставна питања и законодавство Скупштине Србије Владимир Цвијан изјавио је данас да је, према њему доступним подацима, тужилаштво покренуло поступак против организације СНП „Наши“.

Цвијан је у изјави Тањугу рекао да су већ покренути кривични поступци против појединаца из те организације, као и да је најављено покретање адекватних поступака пред Уставним судом.

„Дакле, сада је на надлежним органима да одлуче да ли ту има елемената кривичног дела и елемената противуставне делатности“, рекао је Цвијан.

Он није желео да коментарише наводе појединих медија да је тужилаштво поступак против те организације покренуло тек пре неколико дана, а не пре два месеца, јер, како каже, не жели да се меша у независни рад правосуђа.

Упитан да прокоментарише изјаву председника СНП „Наши“ Игора Маринковића како је законом забрањено само спаљивање државне и међународних застава, али не и „Чанкове заставе“, Цвијан је оценио да закони Србије штите и заставу Војводине.

„Моје правно, адвокатско мишљење јесте да је наш Кривични законик заштитио и заставу Војводине, јер је то ипак уставна категорија. Али хајде да пустимо то надлежним органима да оцене“, рекао је Цвијан.

Он је, говорећи о могућностима за покретање поступка забране организације СНП „Наши“ пред Уставним судом, оценио да постоје нове околности за ту иницијативу.

„Овај последњи догађај, односно спаљивање заставе и објављивање спискова, мени то личи као довољно нових околности да се поново покрене поступак“, рекао је Цвијан.

Активисти СНП Наши запалили су у недељу увече заставу АП Војводине испред просторија Лиге социјалдемократа Војводине у Новом Саду и потом нагореле и поцепане остатке окачили на улазна врата „као новогодишњу честитку“ тој странци.

Када је реч о списковима непожељних медија, за које каже да их није видео, Цвијан је објаснио да су Министарство правде и министар Никола Селаковић, у договору са новинарским удружењима, на једној од последњих седница Скупштине предложили измене Кривичног законика којима се сви који активно учествују у борби против корупције или су на други начин подложни нападима и претњама, заштићени законом.

„Претња упућена новинару сада се кажњава са између шест месеци и пет година затвора. То је сада тешко кривично дело за које се гони по службеној дужности, наравно уз адекватну помоћ свих новинара који се осећају угрожено“, рекао је Цвијан.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев антисрпски глобалистички режим уводи Србију у банкрот, ево шта следи

5 (10) Економски биланс стања монетарно одређује номиналну вредност својине у датом тренутку. Он на …

Вучић и напредњаци после Крушика уништили и ЈП Југоимпорт-СДПР који има преко 100 милиона евра дуга

5 (4) Пре само осам година ЈП Југоимпорт-СДПР је могао да се дефинише као најозбиљнија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *