fbpx

Наркотици – глобални генератор политичке нестабилности

0
(0)

У Бечу је 26. јуна представљен Светски извештај о наркотицима 2013. О извештају је у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ говорио директор Федералне службе за борбу против трговине наркотицима.

Шта је, по Вашем мишљењу, посебно важно за земље Латинске Америке и Азије у извештају о наркотицима?

– Хтео бих да обратим пажњу на то да је редовни Светски извештај објављен уочи Међународног дана борбе са илегалном трговином наркотицима. Нема сумње да је то озбиљан фундаментални документ који садржи велики број аргумената, који показују ситуацију у свету. Истовремено, проблем феномена производње наркотика у Авганистану није јасно дефинисан. Он је показан као један од проблема, није стављен акценат на феномен производње наркотика у огромним размерама. Чини ми се да то не дозвољава да се јасније формулише неопходност посебних мера за решавање овог посебног проблема. Примећујемо непропорционалне мере у односу на производњу наркотика у Авганистану, ако се упореди са оним како се то ради на западној полулопти: у Колумбији и Мексику. Тамо се сваке године уништи више од половине усева коке, а у Авганистану само око 2%. То је апсолутно неадекватна ситуација.

Постоји мишљење да се ситуација може погоршати после повлачења војске из Авганистана, између осталог и у Русији.

– Не може бити горе, јер је производња толико порасла да се реализује максимално 30% годишње производње, у току је процес акумулације наркотика на тајним складиштима на територији Авганистана.

Извештај је тематски окренут ка новим психоактивним супстанцама. Шта можете о томе да нам кажете?

– То је проблем целог човечанства, јер су хемијска и фармацеутска индустрија достигле висок ниво, користе се достигнућа нанотехнологије на молекуларном нивоу и, наравно, да су криминални елементи пожурили да то искористе. Они се труде да синтетишу све новије материје које садрже и психоактивне супстанце. Зато је и регистрован вртоглави раст синтеза нових психоактивних супстанци, сваке недеље се појави нова. То тражи брзе и адекватне мере државе и друштва како би процес био под контролом.

Да ли Русија учествује у професионалној обуци наркополицајаца?

– Потребно је направити нову парадигму антинаркотичке политике. То треба да буде избалансиран приступ за решавање проблема наркоманије и илегалне трговине наркотицима. Сада се о томе све више говори и неке земље, које су дуже време трпеле озбиљан фијаско, покушавају да нам наметну питање у вези са легализацијом. Ми сматрамо да то не треба да се ради. Задатак извршавања полицијске функције треба да обављају људи који су професионално обучени за тај посао. Сада криминал користи нове технологије, техничка средства, као интернет, за трговину наркотицима, користи софистициране методе за реализацију наркотика. Трговци наркотицима су превазишли терористе, криминалце и убице у софистицираним методама реализације своје продукције, а све ради баснословног профита. Зато, наравно, питање обуке наркополицајаца представља главни део посла.

Игор Белов,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићу, да ли је Петар Колувија, ухапшени власник Јовањице био твој саветник током 2014. и 2015. године?

4.8 (66) По информацијама које смо протеклих дана добили од наших читалаца а који су …

МУП KАСНИ САМО 11 ДАНА На плантажи откривено више од 4,6 тона дроге, ухапшено девет лица (видео)

5 (9) Након што је случај о плантажи марихуане на пољопривредном газдинству „Јовањица“ узбуркао јавност …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *