Народ убијају рак и корупција

0
(0)

Грађанима Србије, ако се разболе, само Бог може да помогне, пошто је европско истраживање показало да је Србија већ другу годину заредом земља са најгорим здравством на читавом Старом континенту.

Ову поражавајућу реалност показао је потрошачки индекс за мерење квалитета здравствене заштите ЕЦХИ истраживањем на основу 50 индикатора које је Србију сврстало на само зачеље међу 35 земаља Европе. То је, како истичу домаћи стручњаци из невладниног сектора, очит доказ да је српско здравство тешко оболело, а да су приче из институција о реформама и бољем стању у тој области пуко фалсификовање стварности.

Да је у Србији корупција изјела здравство, а политика се озбиљно уплела у струку, указује др Драшко Карађиновић истичући да су после читаве деценије погрешног реформисања и потрошених 17 милијарди евра, превентабилне незаразне болести, инфаркт, шлог, дијабетес добиле облик незаустављиве епидемије.

– Најкатастрофалнија је ситуација у лечењу малигних обољења, јер годишње од рака оболи 37.000 људи, од чега умре 22.000, односно две трећине, што је у обрнутој сразмери са развијеним земљама где 75 одсто оболелих преживи – каже за „Вести“ овај борац против корупције белих мантила.

Србија је, истиче он, са 14,2 промила трагични лидер морталитета, јер је између два пописа изгубила 300.000 људи, или град величине Новог Сада.

– Са институционализованом корупцијом у здравству, потпуном доминацијом политике над струком, неспособним, али послушним управљачким кадром, морали смо поново бити последњи у Европи. Логично, први по корупцији, последњи по квалитету – наводи он.

Основна права пацијената се, према Карађиновићевим речима, масовно крше, а лечење од најтежих болести свесно и упорно онемогућава.

– Последње место на здравственој мапи Европе разбија маркетиншке илузије и показује где се реално налазимо – закључује Карађиновић указујући и на чињеницу да је Србија гора и од Албаније.

Маркетиншко самохвалисање, према речима председнице клуба Здравље Зорице Марковић, пада пред статистиком која је неумољива.

– Маркетинг не лечи и не привређује и њим се не могу преправити статистички подаци који показују да је стање у српском здравству ужасно, почевши од превентиве болести, лоше организације до потпуног одсуства комуникације државног и приватног сектора – каже она за „Вести“.

Живот демантује хвалоспеве

– Могу да причају о новим апаратима, дијагностичким методама и одличним стручњацима, али реалност их демантује показујући да се у Србији живи све краће, да је стопа морталитеа све већа, а нација све мања. Те хвалоспеве надлежних очито демантује живот – каже Зорица Марковић.

Епицентар корупције

– Водеће здравствене институције, уместо да последње место у Европи 2012. схвате као велику опомену, настављају да варају и себе и нас. Упорно одбијају да санкционишу системску корупцију, и поред упозорења из ЕП, што наводи на сумњу да је епицентар у Министарству здравља – указује Карађиновић, апелујући на премијера и вицепремијера Ивицу Дачића и Александра Вучића да схвате да је дисконтинуитет са постојећим стањем предуслов померања са последњег места у Европи.

Марковић наводи да је клуб Здравље још пре десет година указивао на упозорење Светске банке да се и поред тога што се у Србији на здравство много новца троши, оно је неефикасно и без резултата.
– Тада су нас из здравствених институција оптуживали да смо злонамерни, иако смо наше наводе увек поткрепили статистичким подацима. Колико смо били у праву, последње две године говоре и кредибилни европски подаци – закључила је Зорица Марковић. 

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Државни вакцинатор Кон би сада да вакцинише преко три милиона Србаља, од ђутуре провизија 4.485.000 €

4 (5) Србија данас: Државни вакцинатор Предраг Кон би да вакцинише преко три милиона Србаља …

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

2 Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend