Насловна / Свет / Хелм / НАТО позвао Македонију да почне преговоре о чланству

НАТО позвао Македонију да почне преговоре о чланству

Лидери НАТО-а формално су данас, на самиту у Бриселу, позвали Македонију да почне преговоре о чланству. Процес придруживања не може се завршити док се питање имена те земље не реши до краја, упозорила је Алијанса.

Позив, формално упућен у саопштењу на самиту у Бриселу, утире пут за придруживање Македоније као 30. чланице Алијансе, преноси АП.

Такође, овај позив утире пут и „плану који не годи обазривој Русији“, оцењује америчка агенција.

Решење питања имена је услов за успешно закључење процеса приступања Македоније, саопштио је НАТО.

Одлуку да се започну приступни преговори са Скопљем саопштио је и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за штампу.

Упутио је и јасну поруку грађанима Македоније да без промене имена државе неће моћи да приступе алијанси.

Када све интерне процедуре буду финализоване, промењено име кроз Устав и буде примењен договор са Атином, Бивша југословенска република Македонија ће моћи да постане 30. чланица НАТО-а, поручио је Столтенберг.

„На грађанима је да одлуче. Ово је јединствена прилика у животу. Или ће подржати договор и ући у НАТО или ће одбацити договор са Атином и неће постати чланица НАТО“, подвукао је генерални секретар.

Столтенберг је рекао да се ради о једноставној одлуци, као и да је немогуће за Скопље да уђе у НАТО без промене имена, према договору, у Северну Републику Македонију.

Додао је да поздравља договор Скопља и Атине, поручујући да је на грађанима сада да одлуче и да је „то једноставан избор“.

Македонија и Грчка су прошлог месеца постигле споразум према којем ће Македонија променити име у Северна Македонија, а Атина је, заузврат, деблокирала покушаје свог северног суседа да се придружи како НАТО-у, тако и ЕУ.

Танјуг

Актуелно

НАТО након агресије усмртио од 10.000 до 18.000 становника Србије осиромашеним уранијумом

Пресуде италијанских судова недвосмислено потврђују да је осиромашени уранијум директни узрочник пораста броја оболелих од …

Дачић: Србија ради на усаглашавању текста новог индивидуалног плана партнерства са НАТО

БЕОГРАД – Очување и заштита територијалног интегритета, европске интеграције и унапређење сарадње са државама широм …

Један коментар

  1. Eeeee Makedonci, i vi ste kao i Crnogorci, izdali svoje korene, svoje Srpsko poreklo!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons