fbpx

НБС: Одлагање отплате кредита најмање 90 дана

5
(2)

Народна банка Србије увела је мораторијум на отплату кредита током трајања ванредног стања, односно најмање 90 дана. Kако је саопштила НБС у том периоду банка као ни давалац лизинга неће обрачунавати затезну камату на доспела, а неизмирена потраживања и неће покретати поступак извршења. Наводи се да они који желе да наставе са отплатом, имају ту могућност

Одлуке којима се прописује застој у отплати обавеза дужника(мораторијум) донета је на данашњој ванредној седници ИО НБС. Kао образложење овакве одлуке наводи се неопходност очувања достигнутог нивоа и даљег јачања стабилности финансијског система у условима потенцијалних ризика узрокованих ванредном здравственом ситуацијом у земљи“.

НБС напомиње да грађани овим одлукама нису спречени да редовно измирују своје обавезе. О томе ће сами одлучити.

„Мораторијум је прописан за све дужнике који то желе – физичка лица, пољопривреднике и предузетнике и привредна друштва, а подразумева застој у отплати обавеза који не може бити краћи од 90 дана, односно од трајања ванредног стања које је уведено због пандемије“, наводе из НБС.

Током трајања ванредног стања банка као ни давалац лизинга, како наводи НБС, неће обрачунавати затезну камату на доспела а неизмирена потраживања и неће покретати поступак извршења односно принудне наплате, нити ће предузимати друге правне радње у циљу наплате потраживања од клијената.

Kлијентима неће моћи да се наплати за тај период никаква накнада или трошак.

Банке И даваоци лизинга имаће обавезу да клијентима дају обавештење о понуди застоја у отплати обавеза и да је објаве на својим интернет презентацијама, чиме ће се сматрати да је обавештење достављено свима.

Уколико клијент у року од десет дана од објављивања овог обавештења не одбије наведену понуду, сматраће се да прихвата мораторијум без било каквих обавеза одласка у банку.

Све ово предвиђено је Одлуко о привременим мерама за очување стабилности финансијског система и Одлуком о привременим мерама за даваоце лизинга у циљу очувања стабилности финансијског система, које су усвојене данас.

„Финансијска стабилност је неопходна и у редовним и посебно у ванредним околностима у земљи. Народна банка Србије у координацији са другим државним органима предузима и предузимаће све што је неопходно да заштити стабилност и у ванредним околностима олакша позицију грађана и привреде Републике Србије. Свест о неопходности одговорног понашања свих тржишних учесника је у овим осетљивим тренуцима од непроцењивог значаја за превазилажење тешкоћа са којима се можемо суочити“, изјавила је тим поводом гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Извор: Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Холандија не препоручује ношење маски јер њихова ефикасност није доказана!

5 (2) Холандска влада саопштила је да неће препоручити грађанима да носе заштитне маске како …

ПСИХОПАТА ТРОВАЧ опет најављује: Вакцина у Србији крајем новембра

1.5 (8) Упркос корони, иако верујемо да ћемо до краја новембра или почетка децембра имати …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *