fbpx

НБС пооштрила услове ликвидности банака

0
(0)

НБС пооштрила је прописе који се односе на управљање ризицима банака. Новом одлуком, између осталог, уводи се нови, ужи показатељ ликвидности, што у централној банци образлажу потребом да се унапреди праћење ризика ликвидности у банкарском сектору Србије.

Банкари, пак, истичу да је тешко коментарисати да ли ће бити негативних последица по неке банке или не, јер то зависи од тренутне билансне позиције сваке банке понаособ.

– У односу на постојећи показатељ ликвидности, нови показатељ је оштрији, јер искључује потраживања од клијената, која су сврстана у боље категорије, то јест А, Б и В, која доспевају у року од 30 дана – каже за „Новости Зоран Петровић, заменик председника извршног одбора Рајфајзен банке. – То значи да ће банке, у циљу испуњења овог захтева, у зависности од тренутне билансне структуре, морати да држе додатна ликвидна средства, што може ограничити способност банака да кредитирају. Такође, важно питање је и могући негативан утицај на међубанкарско новчано тржиште, а тиме и на спровођење монетарне политике, јер ће банке бити принуђене да држе већи ниво ликвидне имовине.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од данас скраћено радно време: Ево како ће радити продавнице, поште, банке, пијаце

5 (1) БЕОГРАД – У складу са новим мерама Владе Србије о ограничењу кретања грађана …

НБС: Одлагање отплате кредита најмање 90 дана

5 (2) Народна банка Србије увела је мораторијум на отплату кредита током трајања ванредног стања, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *