fbpx

Не сери Поповићу, можеш само да добијеш канцеларију за „молитвени доручак“ пошто кривично одговараш за пљачку радника „Минела“

0
(0)

ЗА председничке изборе определићемо се према програму, а не према личности. Кључна нам је заштита националних интереса у вези с питањем КиМ и РС, заштита Срба у окружењу, развој институционалне сарадње са Русијом, очување војне неутралности…

Ово је изјавио Ненад Поповић, лидер Српске народне партије, на питање „Новости“ хоће ли подржати кандидата СНС и да ли би стао иза нове кандидатуре Томислава Николића.

* У којој мери сте део ове власти, а у којој опозиција? Нисте подржали све законске предлоге већине?

– Познате су наше позиције о КиМ као саставном делу Србије, као и наше евроскептичне и анти-НАТО позиције. Нећемо их мењати због било ког партнера.

* Да ли је изневерено ваше очекивање да Влада оснује Канцеларију за сарадњу са Русијом?

– Изневерено је очекивање грађана који су великим делом гласали за нашу коалицију надајући се да ће такве институције бити формиране. Пре месец дана влада Јапана основала је институцију министра за економску сарадњу са Русијом. Немачка већ дуго има појединце у влади и Бундестагу задужене за специјалне везе са Русијом…

НАЈВАЖНИЈИ СУ НАМ ЗАЈЕДНИЧКИ СТАВОВИ* ОЧЕКУЈЕТЕ ли и расписивање парламентарних избора и да ли бисте на њима наступили са СНС?
– Да ли ће бити расписани парламентарни избор зависи од договора унутар СНС ко ће бити њихов председнички кандидат. Наступили смо у коалицији са СНС зато што су постојали заједнички ставови, а пре свега о питању институционалне сарадње са Русијом. Видећемо да ли ће се и у будућности наши ставови о том питању поклапати.

* Стоје ли онда тврдње власти да Србија никад није имала бољу политичку и економску сарадњу са Русијом?

– Политичка сарадња је на високом нивоу и то је добро. Међутим, ниво економске сарадње није пратио ниво развоја политичких односа две земље. У 2015. и 2016. извоз Србије у Русију падао је за око 350 милиона долара годишње у односу на 2014. Тиме смо за претходне две године изгубили близу 700 милиона долара прихода или два одсто БДП.

* Циљ власти је улазак у ЕУ, а ви се томе противите?

– Србија треба да сарађује са ЕУ, али не постоји ниједан ни политички ни економски разлог да постане члан савеза који се распада.

* Зашто се, по вама, не даје имунитет за особље руског Хуманитарног центра у Нишу?

– Није логично да НАТО војници који су сејали бомбе по Србији имају дипломатски статус, а да они који желе да очисте Србију од тих бомби, тај статус немају. Очекујем да ће га влада убрзо доделити руским хуманитарцима.

* Како оцењујете ситуацију у Црној Гори после избора?

– Срби у Црној Гори су најпрогоњенији народ у Европи. Лакше им је било 500 година под Турцима, него под Ђукановићем, највећим криминалцем у Европи. Говорио сам о томе у Русији, а говорићу и у Берлину и Вашингтону. Очекујем да и влада Србије учествује у интернационализацији овог питања.

П. ВАСИЉЕВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија је најкорумпиранија држава у Европи

5 (6) Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић изјавила је да „након осам …

ДИЈАЛОГ: Иван Пајовић и Томислав Kресовић – Завере моћника су откривене и све су тачне! (видео)

5 (2) Гости емисије Дијалог на каналу Славија инфо били су професор Иван Пајовић и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *