fbpx

НЕДИМОВИЋУ ЛОПУЖО! Опет једеш говна?

0
(0)

Београд — Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да берба малине још није почела и да цене нису још ни формиране.

Недимовић је за Б92 поводом протеста малинара у Пријепољу и блокаде пута ка Црној Гори рекао да је са њима разговарано, али да они нису пристали да одблокирају пут.

“Тамо сада има 50 до 70 људи. Ми смо разговарали са њима већ, они нису хтели да прекину блокаду. Не спорим ничије право на протест, али не могу да разговарам са неким док се блокада не прекине”, навео је министар.

Говорећи о најавама да ће цена малине бити ниска, Недимовић је казао да цену не одређује Министарство и да уосталом ни берба није почела, а цена није још формирана.

Казао је да је са произвођачима и представницима произвођача малине већ пуно пута разговарао, али да држава не може ту много учинити јер се мења тржиште.

Недимовић је објаснио да се више не тражи толико цела малина већ црвени миксеви, а са друге стране САД и Канада су преплављене малинама из Мексика, које су одлично родиле и не требају им наше малине.

Са друге стране, све је више произвођача малине и у Србији, Мађарској, Пољској, Босни и Херцеговини и Украјини и конкуренција је све већа а цена онда трпи.

Недимовић је казао да је фомриран Национални савет за малину, као владино тело које ће помоћи да се кроз дијалог свих учесника у производњи трговини малином, од представника произвођача, ресорног министарства, Приврдне коморе Србије и хладњачара, детектују сви проблеми и проба наћи решење за проблеме који прате ову браншу.

На питање да ли је онда у Србији на неки начин прошло златно доба малине, министар каже се циклуси мењају, јер је почетком 2000- их било добро време за малине, а онда је 2013., -14., -15., -16. било екстра па је цена ишла и 50 одсто изнад реалне.

Србија, каже, мора да отвара нова тржишта за малину, а једно од њих су, како је навео, Уједнињени Арапски Емирати.

Важно је и да се зна да је наша технологија брања много скупа, јер је радна снага скупа, навео је Недимовић и истакао да се у Мачви и Војводини где се малина бере комбајнима, произвођачи уклапају и са нижим ценама.

На питање да ли одговорност за обарање цене лежи и на хладњачарима, на које се произвђачи стално жале, Недимовић је казао да то није тачно.

Истакао је да произвођачи морају да се прилагођавају новим условима и технологијама рада и брања и да не могу више да раде “као њихов деда”. “Рекао сам им да је друг Тито умро”.

ИЗВОР: Б92

фото: Драга Удовчић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП готово две године кочи истрагу о пореклу имовине инвеститорке објекта на Панчићевом врху

5 (4) Готово две године Више јавно тужилаштво у Kраљеву није донело одлуку да ли …

ДА ЧОВЕК ЗАПЛАЧЕ: Напредњачко затирање Србије! – Апокалипса на Венчацу (ВИДЕО)

4.8 (5) Планина Венчац полако нестаје захваљујући Српској напредној странци и њој блиских компанија које …

2 Коментара

  1. НЕДИМОВИЋУ ЛОПУЖО! Опет једеш говна?
    Лудак мисли да су говна чоколада!

  2. Попара Дорћол

    Ја сам тој целој владајућој хунти кроз коментаре рекао – бре номојте да једете говна ‘а ви сад како хоћете

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *