fbpx

Неизабране судије коштају 24 милиона евра

0
(0)

Колико је новца досад потрошено на плате неизабраних делилаца правде. Судијама 2,1 милијарда за две године, а тужиоцима 375 милиона динара

ЗА накнаде неизабраним судијама и тужиоцима током 2010. и 2011. године, „старо“ Министарство правде исплатило је 2,5 милијарди динара или око 24 милиона евра. Конкретно, на судије, с обзиром на то да их има много више, утрошена је 2,1 милијарда, док је остатак уплаћен неизабраним тужиоцима и њиховим заменицима.

Међутим, колико је тачно и једних и других добијало пара у том периоду, не зна се, пошто су се неки моментално поздравили са правосуђем. Према проценама струковних удружења, које су нам потврђене и у Министарству правде, на том списку нашло се око 700 прекобројних судија и око 200 тужилаца.

Ова ставка у буџету прешла је 1. јануара ове године из надлежности Министарства правде у посао Високог савета судства. Када је тамошња буџетска канцеларија „подвукла црту“, број оних који су примали накнаду смањио се неколико пута. И још се смањује.

ОКО 200 ПРЕКРШАЈАЦА ЈОШ НА ЛЕДУ ОКО 200 неизабраних судија за прекршаје не дели судбину својих колега из судова опште надлежности, ни када је реч о повратку у суднице, нити када се ради о исплати накнада. 

– Сви наши предмети су у Управном суду – каже Снежана Кондић, неизабрани прекршајни судија из Заједнице „Правда“, струковног удружења неизабраних прекршајаца. – С обзиром на то да смо прошли исто као и остале судије, надамо се да ће Управни суд донети исту одлуку као и Уставни и вратити нас.
– За март 2012. године, исплаћена је накнада за 271 неизабраног судију – кажу нам у ВСС. 

– То право за месец април 2012. године, остварују 243, а за мај 145 неизабраних судија.

Где су тачно отишле „прекобројне“ судије и тужиоци – нема прецизних података, као ни колико је у међувремену стекло услове за пензију.

– Оквирно, из правосуђа је у адвокатуру дошло око 200 људи из суда и тужилаштва – каже председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић.

– Интересантно је да су ми многи којима је Уставни суд усвојио уставне жалбе рекли да ће се вратити. Неки од њих су заиста тешко поднели то што нису изабрани 2009. године.

Почетком прошлог априла Влада је донела још један закључак о исплати накнада неизабранима. Онај први, донет 2010. године, проглашен је средином фебруара неуставним и противзаконитим.

Новости
 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Судијама мање плате за 6.000 динара

5 (1) Удружење судија и тужилаца Србије саопштило је данас да су судије у највећем …

МАРШ СТОКО! Затварате људе због ВЕРБАЛНОГ ДЕЛИКТА а славите права и слободе грађана?!

4.4 (7) Србија данас коментар: Погледајте како изгледа правосудна травестија у Србији коју навелико храни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *