НЕЛЕГАЛНО!

0
(0)

Акцијом обележавања рекламних јарбола траком са натписом НЕЛЕГАЛНО, иницијатива Не да(ви)мо Београд скреће пажњу на селективну примену закона и злоупотребу градских и општинских органа.

Овог месеца навршава се годину и по дана од када је на ширем подручју Савамале постављен велики број јарбола са бетонским постољима и заставама са рекламом компаније „Еагле хиллс“ и пројекта „Белграде wатерфронт“. Ове заставе су, заједно са огромним билбордом испред Главне железничке станице и реконструисане и брендиране зграде Београдске задруге, најприметнији део маркетиншке кампање пројекта од националног значаја „Београд на води“. За све то време, дакле 18 месеци, оне стоје нелегално постављене на улицама Београда, а комунална инспекција, и поред пријава грађана, не реагује.

Оглашавање у јавном простору регулише Одлука о оглашавају на територији града Београда која ове рекламне стубове препознаје као „посебан објекат за оглашавање“. Они морају бити постављени на местима предвиђеним Планом места за постављање објеката за оглашавање на јавној површини.

Места се додељују на јавном конкурсу, а одлуку доноси комисија. Да би се добила дозвола и потписао и уговор о коришћењу места за оглашавање неопходно је поднети и сву техничку документацију о објекту оглашавања, утврдити рок трајања и платити одговарајућу накнаду. Потребно је још и обезбедити сигурност пешака, моторних возила и других учесника у саобраћају, заштитити културно-историјске споменике и добра од општег интереса и чувати и унапредити изглед града. За Неw Момент, маркетиншку агенцију, која је у име пројекта „Београд на води“ поставила јарболе и заставе, ова правила не важе.

Према Закону о доступности информација, писали смо Градској управи града Београда, Секретаријату за саобраћај и Општини Савски венац, одељењу за имовинско-правне, грађевинске и комунално-стамбене послове, и утврдили да за јарболе и заставе не постоји никаква дозвола, није је издато било какво решење, нити сагласност надлежних органа.

Зашто комунална инспекција, упркос пријавама грађана, већ годину и по дана не реагује на ове очигледно нелегалне објекте?
Подсетићемо на случај када је комунална инспекција муњевито реаговала и противзаконито привела активисте Не да(ви)мо Београд управо због прекршаја „оглашавања у јавном простору“. Само пар сати било им је потребно да то што смо грађанима делили информативно гласило иницијативе на улици, окарактеришу као „оглашавање“ и да реагују привођењем. А градоначелник је том приликом изјавио да је њему „само важно да се поштује закон који је исти за све.“

Органи комуналног реда су траку НЕЛЕГАЛНО већ уклонили, а нелегални јарболи и даље стоје.

Не да(ви)мо Београд!

Ne davimo Beograd

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Страх од букагија: Браћа Вучић, Ана Брнабић и чланови картела чекају на хапшење

4.7 (149) Првог дана након гласања у САД-у почео је велики транспорт ратних злочинаца, миљеника …

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.7 (6) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

2 Коментара

  1. Полни 0рган комунално нереда_

  2. Uprava je KRIMINALNO ORGANIZOVANA !!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend