Насловна / Србија / Економија / Нема новца за отплату кредита

Нема новца за отплату кредита

Банкари упозоравају да је све више проблематичних кредита. Неизмирени дугови су, према подацима НБС, премашили 300 милијарди динара

БАНКАРИ упозоравају да је све више тешко наплативих кредита и привреди и становништву. Неизмирени дугови су, према последњим подацима Народне банке Србије, премашили 300 милијарди динара или 18,6 одсто од укупно одобрених зајмова. Највише је проблематичних позајмица предузећа које су достигле 210 милијарди динара, док грађани не могу да отплате 41 милијарду динара. За рате више немају новца ни пољопривредници, а ни предузетници, тако да су њихове неизмирене обавезе према банкама нарасле на 60 милијарди динара.

У привреди, према подацима централне банке, за узете, а неотплаћене кредите, највећи дужници су у прерађивачкој индустрији, трговини и грађевинарству. Грађани немају новца да врате стамбене кредите за које дугују 15,5 милијарди динара, готовинске – 11,2 милијарде динара и кредитне картице 4,3 милијарде динара.

– Сматрамо да је ниво проблематичних кредита алармантан, јер се креће од 22 па чак и до 30 одсто код неких банака – рекао је Оливер Регл, председник ИО Рајфајзен банке. – Највећи дужници су фирме, али је приметан пораст неизмирених обавеза и код грађана. Свака банка решава ове проблеме од случаја до случаја, али уколико се овакав тренд настави то може да угрози ликвидност појединих банака.

РЕЗЕРВЕ

Укупна обрачуната посебна резерва за процењене губитке на крају прве половине ове године износи 439 милијарди динара, наводе у НБС. – Бржи раст износа проблематичних кредита у односу на обрачунату резерву за процењене губитке је резултирало смањењем покрића ових пласмана за седам одсто.

 

Новости

 

Актуелно

Кина спремна да и даље развија сарадњу са Србијом у области одбране

Министар одбране Републике Србије, Александар Вулин, састао се у оквиру Осме безбедносне конференције у Москви, …

сиромаштво

Србија: У врху, али по беди

Kада се у свету праве листе најсиромашнијих нација света, Србија је обавезно при врху најбеднијих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *