Насловна / Србија / Економија / Нема новца за отплату кредита
Нема новца за отплату кредита 1

Нема новца за отплату кредита

Банкари упозоравају да је све више проблематичних кредита. Неизмирени дугови су, према подацима НБС, премашили 300 милијарди динара

БАНКАРИ упозоравају да је све више тешко наплативих кредита и привреди и становништву. Неизмирени дугови су, према последњим подацима Народне банке Србије, премашили 300 милијарди динара или 18,6 одсто од укупно одобрених зајмова. Највише је проблематичних позајмица предузећа које су достигле 210 милијарди динара, док грађани не могу да отплате 41 милијарду динара. За рате више немају новца ни пољопривредници, а ни предузетници, тако да су њихове неизмирене обавезе према банкама нарасле на 60 милијарди динара.

У привреди, према подацима централне банке, за узете, а неотплаћене кредите, највећи дужници су у прерађивачкој индустрији, трговини и грађевинарству. Грађани немају новца да врате стамбене кредите за које дугују 15,5 милијарди динара, готовинске – 11,2 милијарде динара и кредитне картице 4,3 милијарде динара.

– Сматрамо да је ниво проблематичних кредита алармантан, јер се креће од 22 па чак и до 30 одсто код неких банака – рекао је Оливер Регл, председник ИО Рајфајзен банке. – Највећи дужници су фирме, али је приметан пораст неизмирених обавеза и код грађана. Свака банка решава ове проблеме од случаја до случаја, али уколико се овакав тренд настави то може да угрози ликвидност појединих банака.

РЕЗЕРВЕ

Укупна обрачуната посебна резерва за процењене губитке на крају прве половине ове године износи 439 милијарди динара, наводе у НБС. – Бржи раст износа проблематичних кредита у односу на обрачунату резерву за процењене губитке је резултирало смањењем покрића ових пласмана за седам одсто.

 

Новости

 

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Kинеске банке на врху листе највећих банака у свету 11

Kинеске банке на врху листе највећих банака у свету

Сваке године, портал „Тхе Банкер“ саставља листу највећих банака у свету, а и овај пут …

Прича о минималцу открива колико је Србија "ужасно сиромашна" земља (видео) 12

Прича о минималцу открива колико је Србија „ужасно сиромашна“ земља (видео)

Синдикати ће тражити повећање минималне цене рада од 10 до 15 одсто, каже за Н1 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *