понедељак , 23 новембра 2020

Нема пејсмејкера, угрожено 500 живота

0
(0)

После шест година од када су укинути спискови, у нашој земљи се опет чека на уређај за срчани ритам. У КЦС на списку 200 пацијената, у Нишу захват очекује њих 87

Лекарима су се јављали пацијенти који су сами хтели да купе пејсмекер, али то није дозвољено. Основни модел, са уградњом, када би га пацијенти сами куповали, коштао би око 800 евра.

ЗА уградњу пејсмејкера пацијенти у Србији, опет, „стају“ у ред. У овом тренутку, према грубим проценама, у 19 центара уградњу уређаја за срчани ритам чека више од 500 људи. Разлог је, кажу, несташица апарата.

У Републичком фонду здравственог осигурања, међутим, тврде да су обезбеђене довољне количине и да проблем постоји само у установама које нису на време преузеле уградни материјал, као што је „случај са КЦ Ниш“.

Уговори за уградни материјал у кардиохирургији потписани су 12. априла, и многе установе су од добављача повукле пејсмејкере, дефибрилаторе, електроде и уводнике. Међу њима су Клинички центар Србије, институти за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ и Сремска Каменица, Здравствени центар Ваљево… КЦ Ниш, међутим, према евиденцији РФЗО, „тек јуче се јавио да преузме уградни материјал за кардиохирургију, иако су добављачи били спремни да се то уради и током празника“.

КРАГУЈЕВАЦ И КАМЕНИЦА ТРОШЕ РЕЗЕРВЕ 
У ИНСТИТУТУ за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици, где годишње уграде око 450 пејсмејкера, кажу да нема листе чекања и да имају довољно ових апарата. Иако су резерве при крају, проблема са уградњом пејсмејкера нема ни у Клиничком центру у Крагујевцу. Према речима Вање Ђорђевић, портпарола, наручена је нова количина. У овом центру се годишње угради од 200 до 220 пејсмејкера, а прошле године је уграђено 205.

 У РФЗО кажу да је за Ниш обезбеђено 67 пејсмејкера, 11 дефибрилатора, 20 тзв. уводника… У КЦ Ниш, међутим, „Новостима“ је речено да до петка очекују 62 пејсмејкера.

– Живот 87 пацијената зависи од набавке пејсмејкера – каже доцент др Зоран Перишић, начелник Одељења за пејсмејкере и електрофизиологију у Нишу. – Свих 62 комада биће одмах употребљени. Не желим ништа да остављам у резерви, јер нисам тај који треба да одлучи ко ће живети, а ко не. Прошле године смо уградили 547 пејсмејкера, а од почетка ове само 54.

Свим центрима у Србији годишње је потребно око 3.000 пејсмејкера, а прошле године је за тај уређај, дефибрилаторе и електроде из касе РЗФО издвојено 419.318.000 динара. Откако су пре шест година укинуте листе чекања за пејсмејкере, досад није било већих проблема са овом врстом интервенција.

– Нама су јуче стигли пејсмејкери и одмах смо позвали прву пацијенткињу са Интерне Б клинике – речено је „Новостима“ у Клиничком центру Србије. – Једне врсте пејсмејкера није било месец и по, а неких и дуже. Сада на листи чекања имамо око 200 пацијената. Међу њима 70 њих чека обичне пејсмејкере, 70 дефибрилаторе…

У КЦС се дневно угради највише пејсмејкера – од пет до девет. Лекари кажу да су се током несташице ових апарата јављали пацијенти који су сами хтели да их купе, али то није дозвољено. Иначе, основни модел пејсмекера, са уградњом, када би га пацијенти сами куповали, коштао би око 800 евра.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДАНСКО ИСТРАЖИВАЊЕ: Није уочена никаква значајна заштита од преноса коронавируса уколико носите маску

5 (3) Студија о заштитним маскама водеће данске болнице показала је да није уочена никаква …

Србија лета Господњег 2020: Крсне славе и полицијска контрола!

4.6 (10) Потписници ових редова су, у време ванредног стања, када је православним Србима био …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend