„Неподобно“ удружење искључено из расправе о закону о несталим бебама

0
(0)

Родитеље који покушавају да утврде да ли су њихова деца нестала из породилишта у Србији, на путу до истине већ годинама спутавају бирократија, неотварање досијеа, као и непостојање закона. Сада, када постоји предлог таквог закона, поједина удружења родитеља тврде да он није добар и траже од Владе Србије да га не усвоји. Осим тога, родитеље који се, како тврде, најдуже боре за истину о бебама, држава је из јавне расправе, за сада, искључила.

Док су представници Београдске групе родитеља саопштавали да су незадовољни Предлогом закона о несталим бебама који је напокон стигао у скупштинску процедуру, добили су информацију да у Скупштину Србије стиже и нека друга група родитеља да се о том Предлогу изјасни. Прва реакција на ову вест – шок и разочарање.

„Срам било Републику Србију што пљује и игнорише Београдску групу која је једина на правом путу, али јој хвала. Ја сам сад сигурна као мајка да сам на правом путу“, рекла је Мирјана Новокмет из Београдске групе родитеља несталих беба.

„Није за мене ово обесхрабрујуће, на жалост ја од ове државе нисам очекивала никакав бољитак. Ово је само један подстрек и снага и уверавање да смо ми родитељи у праву“, навела је Радојка Пантелић из исте групе.

А они други родитељи су, како ови кажу, подобни и не заговарају измене Предлогу закона. Зато су „подобни“ позвани и да присуствују јавном слушању које је скупштински Одбор за правосуђе заказао за 28. новембар.

Та удружења су: Нестале бебе Београда, Удружење несталих беба Војводине, Родитељи несталих беба Србије, За истину и правду о бебама из Kрагујевца (удружење на чијем је челу Радиша Павловић, уједно и члан владине Kомисије за испитивање рада државних органа у свим случајевима несталих беба у Србији).

Посланица Странке модерне Србије Татјана Мацура, каже да ће тражити да и Београдска група родитеља присуствује јавном слушању. Према информацијама које сада има, позивница за њих није написана.

„Kао народна посланица ја ћу уложити све напоре да анимирам све колеге, без обзира да ли се налазе на страни власти или опозиције, да заједнички покушамо да повучемо овај закон из скупштинске процедуре и да искористимо нашу моћ као законодавна власт ове земље да пробамо да овај закон вратимо на почетак“, каже Мацура.

Поред скупштинских тела, Београдску групу родитеља заобилазило је у последне време и Министарство правде.

„Ми смо имали ситуацију у задњих годину дана да Министарство правде шаље извештаје Kомитету министара, где каже да су држане консултације, са удружењима родитеља, а ми смо сведоци, да са овим удружењима која су у причи више од 17 година, нису држане консултације“, рекла је Kатарина Голубовић из YУЦОМ-а.

Међутим, то није спречило Владу Србије да ових дана Савету Европе пошаље нови Акциони план у којем пише да се њихова делегација састала са председницом Скупштине Мајом Гојковић. Наводе и да је Гојковић констатовала да је питање осетљиво и да зато закон неће бити усвојен пре јавне расправе. А да у ту јавност буде укључена и она најважнија – Београдска група, тражиће од Владе Србије већ сутра.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и Вучић опет у „двоуглу“: Kад је полиграф крунски, а кад недовољан доказ

5 (5) У случају Јовањица ових дана актуелна је, уз државне ударе, још једна за …

Вучић припрема освету и чистку кадрова из полиције одговорних за хапшење нарко мафије у Јовањици

4.9 (17) Већ данима смо као грађани принуђени да слушамо медијске тираде о томе да …

Један коментар

 1. mande te se tih prica o birokratiji u avliji punoj lopova, ubica, ljudozdera i krvopija, smradova pobeglih sa koca i konopca.
  sve je uradjeno planski, osmisljeno davno i realizacija je davno pocela.
  citajte protokole sionskih mudraca, jebo im ker mater, bukvar masona i satanista i novog svetskog poretka.
  onda ce vam biti sve jasnije, vama sto ste trovani drogama i alkoholem i ko zna kakvim sranjima.
  i stara baba i vestica, kraljica svih zala, voli res peceno i vino crveno sveze cedjeno.
  ovo nije vise za komentarisanje, vec za srebrni metak i srebrni magnum, sto rece onaj njihov tamburas a zapista ona njihova pevaljka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend