fbpx

ГИМ и Тешић дугују Kрушику милионе евра, добијали муницију и пре плаћања

4.7
(7)

Три повлашћене фирме, које су мине из Kрушика добијале и до 20 одсто јефтиније од државног предузећа Југоимпорт СДПР, уједно спадају и у највеће дужнике ваљевске војне фабрике, које су на крају прошле године за испоручену минобацачку муницију дуговале око седам милиона евра, пише недељник НИН у новом броју.

„Једну од њих, ГИМ, у преговорима са Kрушиком заступао је отац министра полиције Бранко Стефановић, за кога је председник Србије прошле недеље рекао да је ‘обични запослени’ у предузећу Горана Тодоровића, са којим је отац министра полиције од децембра 2015. основао још неколико заједничких предузећа. Други дужник је Партизан тек, чији је власник Слободан Тешић, један од највећих трговаца оружјем са Балкана и финансијер СНС, а највећи акционар трећег дужника Kрушика, компаније Интернешнал голден груп из Абу Дабија је Влада УАЕ, за коју у Србији ради Раде Громовић, бивши директор Застава оружја“, пише НИН у броју који ће изаћи у четвртак.

Те три фирме Kрушику су на крају прошле године за испоручене мине дуговале око седам милиона евра.

Позивајући се на напомене које је уз финансијски извештај за 2018. Kрушик доставио Агенцији за привредне регистре, а свој потпис на тај документ ставио је актуелни директор фабрике из Ваљева Владан Лукић, НИН наводи да је 31. децембра 2018. године Тешићев Партизан тек дуговао 428,5 милиона динара, ГИМ 194,9 милиона, а Интернешнал голден група 200,5 милиона динара.

НИН констатује и да су та потраживања већа од 500 милиона динара, а због толико доспелих, а неплаћених обавеза, рачун Kрушика у непрекидној блокади је још од новембра 2016. године.

Позивајући се на званичне податке Министарства трговине, НИН пише и да су 2015. године, када је Интернешнал голден група из Абу Дабија ангажовала бившег директора Застава оружја, Уједињени Арапски Емирати први пут избили у сам врх ранг-листе највећих купаца оружја и војне опреме из Србије.

„До тада УАЕ нису били ни међу 10 највећих купаца, а већ 2015. избили су на треће место, са наруџбинама вредним 99,7 милиона долара, а већ наредне, 2016. избили су на прво место са уговореним испорукама вредним 181,6 милиона долара“, навео је НИН.

Тај лист наводи и да је Раде Громовић, пре него што га је ангажовала фирма чији је највећи акционар Влада УАЕ, као директор Застава оружја престолонаследнику Емирата, шеику Мухамеду бин Заједу ал Нахјану поклонио ручно рађену аутоматску пушку, коју су украсили радници фабрике из Kрагујевца.

Аутор: НИН

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Крушик ГИМ-у опростио 16 милиона долара; Извештај ДРИ је доказ да Вучић и Стефановић нису говорили истину о пословима те приватне фирме

5 (22) Писање НИН-а потврдила и Државна ревизорска институција. Мине које је 2017. и 2018. …

Тепић предала Тужилаштву материјале о пљачки војне индустрије у коју је умешан државни врх (видео)

5 (4) Данас предајем републичкој јавној тужитељки, госпођи Загорки Доловац, све информације о пљачки Kрушика …

Један коментар

  1. Mi se bas trudimo da budemo losi momci!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *