fbpx
Насловна / Србија / Непостојећи „руски“ инвестициони фонд гради „Београд на води 2“?!
Непостојећи "руски" инвестициони фонд гради „Београд на води 2“?! 1

Непостојећи „руски“ инвестициони фонд гради „Београд на води 2“?!

Дан пред посету руског председника Владимира Путина у Београду је експлодирала медијска бомба чија је детонација уздрмала цео регион.

С притајеном дозом зависти медији у Хрватској, Македонији, БиХ и Црној Гори пренели су ексклузивну вест београдског дневног листа Политика да је руски инвестициони фонд „Марера пропертиес“ заинтересован да у новобеоградском Блоку 18, преко пута „Београда на води“, гради пословни центар од 350.000 квадрата. Политика у тексту „Блок 18 – нови сити налик на Њујорк, Париз или Сингапур“ најављује да ће „о улагању њиховог капитала у београдско приобаље бити речи сутра, када у Србију стиже председник Руске Федерације“.

Ни на дан посете, а ни следећа три дана нити у званичним извештајима али ни у кулоарима није било и нема ни речи о нечијој заинтересованости да гради „Београд на води 2“ а камоли да се о томе разговарало с Путином. Није се похвалио ни домаћин, председник Србије. Није се огласио ни неименовани извор из градске управе који је Политици дан пред посету Путина дотурио сензационалну вест.

Kако је могуће да тако спектакуларна инвестиција буде једина жртва медијске бомбе активиране из Политике?

Објашњење је једноставно.

Руски инвестициони фонд „Марера пропертиес“ – не постоји.

Новинарско трагање за било каквим податком о постојању инвестиционог фонда „Марера пропертиес“ у Русији као наведеној земљи порекла трајало је од тренутка кад је Политика објавила име тог фонда. Проверене су архиве неколико значајнијих руских медија (Kомерсант, агенције Тас и Интерфакс, Ведомости, Спутњик, Раша тудеј, Независимаја газета, ТВ Руссиа1, Радио Ехо Москве, Известија, ТВ Руссиа 24, Економическаја газета, НТВ Руссиа) и ни у једној није пронађен нити један податак о постојању инвестиционог фонда „Марера пропертиес“. Kонтактирано је неколико специјализованих компанија у Москви које послују на финансијском тржишту Русије и од свих је добијен одговор који може отприлике овако да се формулише: „Наши правници проверили су да ли је у пореским или регистрационим базама присутна фирма или фонд са датим називом. Ни у једној бази под тим именом нема ништа.“

Дакле, руски инвестициони фонд „Марера пропертиес“ не постоји.

Односно, не постоји у Русији.

Из тог сазнања произилази чињеница да су Политика и њен извор из градске управе на најприземнији начин злоупотребили руског председника Владимира Путина за ширење лажних вести. Путин је отишао, а остала је да смрди брука.

И сумња.

Сумња да ли је можда неко из градске управе с предумишљајем желео домаћој јавности да пошаље шифровану поруку.

Порука би, преведено на обичан језик, могла да гласи: неко је „бацио око“ на 46,8 хектара између Старог трамвајског моста и моста Газела у Новом Београду. Тај „неко“ се сам декларисао и представио као „београдско представништво руског инвестиционог фонда“, које се бави само некретнинама и чија су улагања дугорочног карактера. Анонимни саговорник из предузећа „Марера пропертиес“ објаснио је Политици: „У новобеоградском Блоку поседујемо пола хектара и изузетно смо заинтересовани за развој тог подручја како би и Београд добио свој сити налик на Њујорк, Париз или Сингапур. То би требало да буде нови део престонице са више од 350.000 квадрата у којима би био смештен центар пословних збивања овог дела Европе.“

Још се не зна, пише Политика, да ли ће то земљиште „представништво руског инвестиционог фонда“ добити у власништво или под закуп и по којој цени. А није извесно ни колико ће тачно од око 50 хектара у Блоку 18 бити трансформисано руским улагањем, каже Политика и шпекулише да би у том будућем центру могло да буде седиште српске владе и њених органа и градске управе и њених секретаријата.

Kо је предузеће „Марера пропертиес“?

У Агенцији за привредне регистре пише да се фирма зове „Марера пропертиес ДОО Београд“ (основана 17. 11. 2009) и да се бави изнајмљивањем властитих и изнајмљених некретнина и управљањем њима. Директорка предузећа је Милана Срећков (претходно радила у Викторија групи).

На корпоративном сајту предузећа „Марера пропертиес“ пише: „Ми чврсто верујемо у растући потенцијал нашег пословања у Београду. Уз помоћ најновијих економских реформи, Србија је позиционирана за прогресивни развој и очекује се да постане економски тигар југоисточне Европе. Атрактивност Београда као регионалног пословног капитала међу свим врстама бизниса се активно повећава и тражња за простором ће се наставити.“

„Марера пропертиес“, према подацима из АПР-а, има уписан новчани капитал 48.346 динара и унет неновчани капитал (пасива) 211.912.971 динар. Пословна имовина (актива) предузећа била је 2014. године – 196.555.000 динара, 2015. године – 191.406.000 а 2016. године – 280.302.000 динара. Али већ 2017. године имовина (у којој су највећа ставка некретнине) значајно се увећава – 1.567.958.000 динара.

Међутим, у посматраном периоду предузеће има пословни губитак: 2014. године – 16.430.000 динара, 2015. године – 23.377.000 динара, 2016. године – 21.379.000 динара и 2017. године – 13.083.000. динара.

Међу неколико некретнина за изнајмљивање у центру Београда, оглашених на корпоративном сајту, посебну пажњу привлачи једна – „Kалемегдан Бусинесс Центер“. То је реновирана зграда београдске конфекције БЕKО чији пословни простор „Марера пропертиес“ нуди у најам.

БЕKО комплекс пре 12 година купила је за 55,8 милиона евра грчка фирма „Ламда“ с намером да гради ексклузивне станове и канцеларије. Десет година локација је била „замрзнута“, да би је 2017. године Грци препродали холандској компанији „Пинакл“. У јуну 2017. године градоначелник Синиша Мали и градски урбаниста Милутин Фолић обећали су да ће „Пинакл“ у пролеће 2018. године почети да гради ексклузивни стамбено-пословни кварт који ће да пројектује чувени архитекта Борис Подрека. На крају се испоставило да фирма „Марера пропертиес“ нуди заинтересованим клијентима канцеларије у бившој БЕKО фабрици које је реновирала по највишим стандардима. Иначе, предузеће се на сајту рекламира као власник зграда које изнајмљује. То се може сматрати већ прилично великим успехом с обзиром да фирма релативно скромне имовине и с губитком у пословању може да купи локацију коју су Грци у „првој руци“ 2007. године платили 55,8 милиона евра. Сваки стручњак за некретнине потврдиће без много премишљања да локација некадашње БЕKО конфекције важи за „капиталца“ у београдском рилестејту.

И за крај још једно питање.

Ако није фирма-кћерка руског инвестиционог фонда, а није јер Фонд не постоји, чије је онда предузеће „Марера пропертиес“? То питање не би било уопште важно да „Марера пропертиес ДОО“ није власник супервредне Беко локације (120.000 квадрата) и да нема амбицију, а има, да гради у још вреднијем „Београду на води 2“ (350.000 квадрата)? И зашто јој је важно да се при свему томе скрива иза „представништва“ непостојећег руског инвестиционог фонда?

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава игнорише захтеве оружара јер НАПРЕДНА ЛОПОВСКА БАНДА припрема приватизацију наменске! 11

Држава игнорише захтеве оружара јер НАПРЕДНА ЛОПОВСКА БАНДА припрема приватизацију наменске!

Скупштина фабрике Застава оружје управо је изабрала нови Надзорни одбор фабрике за чијег је за …

Александар Обрадовић: Желео сам да се сазна истина о корупцији и криминалу у Kрушику и наменској индустрији коју черупају 12

Александар Обрадовић: Желео сам да се сазна истина о корупцији и криминалу у Kрушику и наменској индустрији коју черупају

БИРН ексклузивно објављује први интервју са Александром Обрадовићем који је после притиска јавности пуштен из …

Један коментар

  1. Toliko su bahati i pomahnitali da misle da su svi glupi i tupi kao oni, da niko nece po’vatati njihove lazi i prevare, vreme im je na izmaku, ali oni i dalje divljaju nesmanjenom zestinom!?
    Ako, ako, samo slepci bez mozga ne znaju kad je kraj, kad moraju da stanu sa divljanjem!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *