Неправилности од 32,5 милијарди динара у Путевима Србије

Неправилности од 32,5 милијарди динара у Путевима Србије

0
(0)

Ревизијом јавних набавки за 2010. у Јавном предузећу (ЈП) „Путеви Србије“ утврђене су, према подацима Државне ревизорске институције (ДРИ), неправилности од преко 32,5 милијарди динара.

Како је Танјугу речено у ДРИ, укупан износ утврђених неправилности јавних набавки код ЈП током 2010, које је та институција ревидирала прошле године, износи око 50 милијарди динара.

Према Извештају о ревизији финансијских извештаја и правилности пословања ЈП „Путеви Србија“ за 2010, вредност неправилности у процесу јавних набавки, износи 32.054.661.000 динара.

У „Путевима Србије“ је раније речено Танјугу, поводом извештаја ревизора у којем су наведене неправилности у примени Закона о јавним набавкама – да у тим случајевима није покренут поступак јавних набавки, већ су ангажована предузећа у оквиру „Нибенс групе“ за поправку и одржавање путева.

„Наглашавамо да потписници уговора са Путевима Србије од 2004. нису само чланице Нибенс групе – пет предузећа, већ 26 предузећа која се баве одржавањем државних путева првог и другог реда“, наведено је у саопштењу из „Путева Србије“.

Према саопштењу, узимајући у обзир чињеницу да надлежна министарстава нису усагласила нити донела правилник о категоризацији тих путева, на основу којег би била извршена прекатегоризација магистралних и регионалних путева, није било могуће прецизно утврдити мрежу државних путева који су на основу одредби Закона о јавним путевима поверени „Путевима Србије“ на управљање и одржавање.

„Тако није било могуће утврдити ни предмет евентуалне јавне набавке редовног одржавања државних путева првог и другог реда“, наводи се у саопштењу.

Како наводе у ДРИ, неправилности у вези са јавним набавкама забележене су и код осталих ЈП које је те институција ревидирала 2011, међу којима су, поред осталих, „Железнице Србије“ и Акционарско друштво за ваздушни саобраћај „Јat airways“.

Неправилности у вези са јавним набавкама забележене су и у новосадским јавним предузећима „Градско зеленило“, „Стан“, „Водовод и канализација“, „Спортски и пословни центар Војводине“ и „Пут“.

Према наводима ДРИ, неправилности су, такође, забележене у ЈП „Градска топлана“ у Крушевцу, ЈКП Регионална санитарна депонија „Дубоко“ у Ужицу, ЈП за подземну експлоатацију угља „Ресавица“ у реструктурирању и ЈП за комуналну делатност „Лазаревац“.

ДРИ је неправилности забележила и у нишким јавним предузећима „Градска топлана“, „Медиана“ и „Наисус“.

Од укупне вредности уочених неправилности 38 милијарди динара се односи на врсте поступака јавних набавки, а 12 милијарди динара на спровођење поступака јавних набавки иако оне нису биле предвиђене планом.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци су тако стручно почистили ваљевски "Крушик" да тренутно дугује само за воду преко милион €!

Напредњаци су тако стручно почистили ваљевски „Крушик“ да тренутно дугује само за воду преко милион €!

5 (4) Холдинг компанија „Kрушик“, коју је претходне две године потресала афера око продаје оружја …

Ухапшени Аца Босанац за потребе нарко мафије прао прљав новац преко пројекта "Београд на води"!?

Ухапшени Аца Босанац за потребе нарко мафије прао прљав новац преко пројекта „Београд на води“!?

5 (7) Чисто да бисмо знали где живимо, ухапшени Александар Кајмаковић је финансирао План детаљне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend