Непријатно изненађење за купце – месо све скупље

0
(0)

Последњих дана непријатно изненађење за купце у месарама – свињетина и јунетина све су скупље. Докле месо може да поскупљује и шта су узроци све виших цена?

Све мање меса на трпези. То би могло да се очекује након новог поскупљења свињетине и јунетине.

У трговинским ланцима месо – свињетина и јунетина поскупели су и до 15 одсто. Трговци међутим, не желе пред камере. Незванично, кажу да марже нису подизали, већ да су цене подигли произвођачи меса. Такође и да нису сигурни да ли ће се тренд наставити.

Јунетина је, кажу аналитичари, скупља због већег извоза. Код свињетине су други разлози у питању.

„Зимус и прошле јесени је дошло до клања генетског потенцијала крмача, тако да сада, после пет, шест месеци када треба да се прасе, немамо довољан број за прашење. Кад је нечега мање, цена је аутоматски скочила и код живе стоке, а и у месарама за неких 10 до 15 одсто, јер се недостатак компензује енормно великим увозом“, каже Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.

Слично тврде и они који се производњом и прерадом меса баве.

„Тридесетак динара повећана је и цена у малопродаји, а разлог је несташица свиња на домаћем тржишту. С једне стране, продавцима се не исплати увоз, јер нас свињетина из Хрватске, одакле товљенике највише увозимо, кошта 175 динара по килограму. С друге стране, у Србији је у последње време повећана потрошња свињетине због раста стандарда и имамо недовољно товљеника у односу на тражњу“, рекао је Петар Матијевић.

Стручњаци иначе упозоравају да је српски сточни фонд већ дуже време у кризи, да је опао и да то представља стални ризик за стабилност на тржишту.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вода се придружила злату и нафти на берзи, стручњаци страхују од вештачког подизања цене

5 (6) Вода се придружила злату, нафти и осталој роби којом се тргује на Волстриту, …

Србија: Цене путарине ће бити виша за пет до шест одсто

5 (2) ВОЖЊА ауто-путем кроз Србију ускоро би могла бити скупља за пет до шест …

3 Коментара

  1. i treba da bude skuplje, naucili ste ziveti sa grbace zemljoradnika, krasti, pljackati, otimati, varati. alo bre neandertalci, siroti vas car zasluzuje zastitu i sazaljenje a ne vi. ali dzaba je bre gluvom govoriti, coravom nesto pokazivati i od mutavih bilo kakva odgovora cekati.

    • Милутинов

      [email protected] Због неспособних политичара и државне администрације нису оштећени само пољопривредници. Много више су оштећени инжењери, вариоци, ковачи, металоглодачи, бравари,… којима су на превару прво опљачкали а затим и отели фабрике (или их гурнули у стечај), а они остали без посла. Нису на губитку само ови јадни радници. На највећем губитку је српски народ у целини. Подизане су буне, вођени су ратови, потрошена је енергија бројних генерација. Један је циљ био, створити Србију, са развијеном индустријом, пољопривредом, културом, образовањем и науком, тако да нас уважавају у свету. Сада, политички дилетанти све то уништише и одведоше нас у беду. Зато је у свој овој беди цена квалитетног меса домаће производње за већину потрошача споредна ствар. Они који троше квалитетно домаће месо смањиће број оброка или ће као већина зажмурети и прећи на увозно које је сумњивог квалитета.

  2. sta nije vise staro 40 nego 39 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend