fbpx
Овин се купују гласови

Незаконито дељење хуманитарне помоћи владајућих партија увод у куповину гласова

5
(1)

Посао Црвеног крста или Центра за социјални рад, који помажу грађанима којима је помоћ неопходна, преузеле су владајуће политичке партије које су кренуле у акције дељења хуманитарне помоћи грађанима и потенцијалним гласачима. Док неки од локалних страначких лидера сматрају то добровољним чином чланства тих политичких организација, Павле Димитријевић из организације ЦРТА сматра да је то увод у куповину гласова.

Иако је политичким странкама законом забрањено да се баве хуманитарним радом, локални одбори напредњака у Сврљигу и Пироту на својим сајтовима и друштвеним мрежама информишу чланство о својим хуманитарним активностима, док се локални одбор Јединствене Србије у Врању хвали да помаже осмочланој породици у овом граду.

И сами кажу да се “СНС као највећа и најбројнија странка у држави залаже за системско решавање социјалних проблема у друштву”, али у стварности то изгледа другачије – сталне посете угроженим породицама и достављање помоћи, а о томе се пиротски напредњаци хвале у секцији вести на свом сајту често као “још једном хуманитарном акцијом”.

Настављају се хуманитарне акције пиротских активиста СНС-а и помоћ угроженим породицама у Месном одбору Гњилан, помоћ у виду одеће уручиле су Данијела Младеновић координатор Савета за националне мањине и Оља Петровић координатор Уније младих са активистима – хвале се напредњаци.

Иако би овим проблемом требало да се баве институције државе, из СНС-а кажу да сталним обиласком терена и директним контактом са грађанима чланови повереништва настоје да сагледају потребе свих грађана, а нарочито оних који припадају некој од рањивих категорија друштва.

Ипак, зашто се супротно Закону о политичким партијама баве хуманитарним радом и којим новцем се обезбеђује хуманитарна помоћ нисмо сазнали од повереника напредњака у Пироту Милана Јовановића који не одговара на позиве новинара. Иста је ситуација и у Сврљигу.

У Пироту напредњаци, у Врању Јединствена Србија

Осмочлана породица Пешић из села Ристовац код Врања такође је добила помоћ у пакетима са основним животним намирницама, средствима за личну хигијену, гардеробом и школским прибором, али ни њима помоћ није уручио Црвени крст, Центар за социјални рад или нека хуманитарна организација, већ странка – Јединствена Србија.

Актив жена Јединствене Србије однео је, у сарадњи са Удружењем Родитељство плус, помоћ породици Пешић и кажу да је ова породица једна од десетине породица којима ће бити уручена хуманитарна помоћ до краја године.

Kако додају, овиме су бар донекле олакшали живот овој осмочланој породици, која живи у кући која је у веома лошем стању, а немају чак ни довољан број кревета.

Живе тешко, примају социјалну помоћ само зато што отац поседује трактор стар преко 30 година. У дворишту су почели да граде нову кућу, којом ће обезбедити нормалне услове својој деци. Потребна им је санитарија за купатило и кухињу. Струју и воду су успели да уведу у новој кући. Актив жена ЈС и Удружење Родитељство плус су им однели хуманитарну помоћ и тиме бар донекле олакшали живот – наводе из Удружења.

На питање новинара којим новцем се купује хуманитарна помоћ и да ли су то страначке паре, Дејан Манић лидер Јединствене Србије у Врању, каже да је све на добровољној основи и да свако ко има ствари кући може донирати Удружењу Родитељство плус, а они са Активом жена проналазе породице које живе на рубу егзистенције и заједно им помажу.

Ако у породици има деце прикупи се гардероба за тај узраст и уз одобрење родитеља се донација доставља. За оне породице којима су потребна новчана средства због здравствених проблема биће организоване хуманитарне вечери на којима ће се продајом књига или слика сакупљати средства. То смо већ радили у протеклом периоду – каже Манић.

“Дељење хуманитарне помоћи увод у куповину гласова”

Павле Димитријевић из Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) каже да странке не би требало да се баве хуманитарним радом и то стоји у закону.

Није то начин како се понаша према бирачима. У закону пише чиме се странке баве, али се не баве хуманитарним радом. Ми указујемо да то понашање није ОK и то је увод у куповину гласова. Врло често се дешавало да ту буде уцене, ево ти помоћ, али мораш да гласаш за нас – каже Димитријевић.

Овакво понашање странака није у складу са законом, сматра Димитријевић, али је тешко доказиво да иза тога организацијски стоји странка.

Да би било кршење закона и кажњиво, мора да се докаже да је та помоћ плаћена средствима странке, да је неко подигао паре са рачуна, купио и поделио тим људима. Проблем је што се траг новца не може испратити. Они кажу ми смо се скупили као волонтери, сакупили колико је ко имао и поделио људима – додаје Димитријевић.

Он сматра да ће се проблем делимично решити ако се усвоје закони који су у скупштинској процедури којим ће Агенција за борбу против корупције имати рок од 5 дана да одлучује по пријавама у вези оваквих предмета, те остаје да се види да ли ће они предузимати више истражних радњи.

Иначе, ово нису усамљени примери хуманитарног рада владајућих странака, локални одбор СНС-а у Сврљигу пре 2 недеље хвалио се хуманитарном акцијом у Сврљишком селу Нишевац, док је градоначлник Лесковца Горан Цветановић и председник Градског одбора напредњака у овом граду пре неколико дана делио саднице воћа на Зеленој пијаци.

Љубомир Филипов, Милица Дејановић
Извор: Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЦРНО НА БЕЛО! Влада куповала гласове на београдским изборима!

0 (0) Још увек није прошло ни недељу дана од локалних избора у Београду, Бору, …

15 000 ДИНАРА И У ГРОЦКОЈ СНС преко Центра за социјални рад куповао гласове?

0 (0) Градски центар за социјални рад Београда је мимо закона и икаквих критеријума поделио …

2 Коментара

 1. dele pascad oteto reketom i ucenom a i to ce jos naplatiti, dusu nevinu za trice i kucine dobiti a naci ce se i takvih koji ce nesto i drpiti, jer tim maloumnicima je to u krvi, djed i babo im to radili, krali po njivama i avlijama, pa i oni ce, ima jos od cega i moze im se.
  kad pogani tudjin se ne plasi decu otimati, a za svoje vladavine otese ih naj manje 5600. koja bez traga nestase,
  onda nije cudo sto neki, jebo im pas mater, tvrde da danak u krvi bi humana radnja pogani agarena, posto sami umobolnici nadjose Bogom nadarenu decui da umesto njih vladaju, jer ih videse boljim od sebe, al ovo sto se ovamo iz cibuljica i salz-burga naplavi, ovi gurbeti iz bosanskog ljutog ustasluka dotumarali i servijanci cupavi, uvek robovi tudjina, jok, nit gorega bi nit ce biti; prodaj u roblje, pojedi, krv iscedi i supak meraklijama podeli.
  doso vakat kad valja koplja glogova i buzdovana sa tavana skidati, u sumu se odmetnuti, pa jednog po jednog vatati medom namazati pa pored mravinjaka do vrata zatrpati, ko no agareni pogani Junaka i Kara Georgija druga Avrama Lukica.
  sreca njiova da iza njih je akademija, a i oni sami doktori nauka, pa to naucno mogu kod svog copora opravdati, a ovi ucenjaci i satro mudraci cekajuci na odlazak u ad dobro su placeni, al i njima dzaba, secer, rak, ludilo il samo onako tumaraju po zgradi.
  ma sta dalje da pricam kad sve znate i bolje od mene, al cutite jerbo car picousti deli poslusnima; nekom brasna iz mlina cede gurbeta, nekom zitina iz rafinerije modrica, nekom pastete od koza, mozgova i ko zna kakvog odpada argentinskih dinosaurusa sa likom svinje preko poklopca, kako se smeska, al ona je ne jede jer babo je ranise trulim pastetama pa joj se ogadila.
  junaka nikad mnogo nije bilo, ni Svetaca poput Gavrila, zato se o njima uz guse pesma peva.
  izmeta bi uvek i mnogo, pa i danas; da ima culo mirisa sam bi u savu il dunav sklizno, al jok ta privilegija data je samo ljudima, poznati kad ima pred sobom smrad, zaobici i dalje svojim putem produziti.

 2. eej bre, imal medj vama medjedima kakva knjizevnika, od mene starca corava pismenija, il moram svako jutro ko Tanasko Rajic iz tresnjeva topa, lap-topom pucati, a sve gluvo i slepo kod ociju.
  eno cujem u vrancuskoj sedam niko ne placa clanarinu; zar Zemlja Domentijana, Teodosija, Despota Stefana, et cetera, et cetera nema knjizevnika.
  kad ona azdaja cibuljicka odredi 470 eura samanima za lecenje baksisa a i onih trijes necete natrag od sramote traziti, pa se ne pobuniste, onda boles, avaj, uzela maha.
  ee kukala vam majka Stojanka, doce i vama haraclija na vratanca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *