Ниш: Хитна помоћ пред колапсом?

Ниш: Хитна помоћ пред колапсом?

НИШ – Због тешких услова у којима раде, неисплаћених зарада и вишемесечне блокаде рачуна, радници и чланови синдиката Завода за хитну медицинску помоћ још једном апелују и моле градско руководство да спаси ову установу, како кажу, сигурне пропасти. За уторак је заказан састанак на коме би запослени требало да одлуче о даљим корацима у борби за своју егзистенцију.

Према подацима НБС, рачун Хитне помоћи је у блокади готово два и по месеца. Од скоро седам милиона динара, више од 90 одсто спада у потраживања неуговорених радника којима нису исплаћиване плате и доприноси.

Иако је Град раније обећао финансијску помоћ за зараде, није уплаћен ни динар од обећаних десет милиона. Запослени тврде да немају чиме да раде и да су услови очајни, јер им потрошни материјал полако понестаје, а поједини радници на челу са стоматолошком службом нису примили плату дуже од годину дана.

– Ми смо 31. марта поднели кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву, против Н. Н. лица, јер неко мора да одговара зашто се дуговање и блокада сваког дана увећавају све више – истиче Зоран Голубовић, председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити, Завода за хитну медицинску помоћ.

Бивши директор Саша Милутиновић, који је пре више од два месеца из личних разлога поднео оставку, али и даље формално ради јер нови руководилац још није изабран, тврди да се тражи решење које би било повољно за све.

– Наши неуговорени радници искористили су своје законско право да туже за своје плате. Постоји воља да се реши њихов статус, али заиста сам сигуран да само функционисање установе и услуга које пружамо грађанима никако није доведено у питање, јер вам је главни доказ за то да смо у блокади 60 дана, а да радимо уобичајено – истиче Милутиновић.

ОДЛОЖЕН ИЗБОР ДИРЕКТОРА

НА последњем заседању градског парламента требало је да буде изабран нови директор, али је Одбор за именовање, дан раније ту тачку скинуо са дневног реда. Зоран Перишић, градоначелник Ниша, каже да није постигнут консензус о предлозима кандидата, али да би то требало да буде решено на наредној седници.

ПРОТЕСТ ПО ЗАКОНУ

ЗАПОСЛЕНИ у хитним службама, по закону, немају право да штрајкују, али ће према речима синдикалиста пронаћи начин како да изразе своје незадовољство.

 

Н. Марковић, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ове године мање авиона и путника на нишком аеродрому

Ове године мање авиона и путника на нишком аеродрому

Аеродром „Kонстантин Велики“ је у првом тромесечју ове године опслужио 75.000 путника, што је за …

Весна Ракић Водинелић: „Лако је плакати, а још лакше претварати се да плачеш“

Весна Ракић Водинелић: „Лако је плакати, а још лакше претварати се да плачеш“

Док сам гледала наступ председника Србије у Нишу, на обележавању двадесет година од почетка НАТО …

Један коментар

  1. ma sta ce nam hitna bitan je beograd na vodi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *