Нишки инспектор узбуњивач „отеран у пензију“, МУП одбија да га врати на посао

4.7
(7)

МУП Србије већ две године одбија да врати на посао у Полицијску управу Ниш Небојшу Благотића, незаконито пензионисаног криминалистичког инспектора, који каже да је крајем 2015. изненада пензионисан, и то у тренутку када је истрага у предмету на коме је радио, дошла и до власника две „јаке медијске куће“. Благотић подсећа да је добио и статус узбуњивача, али да не зна шта треба да се деси како би се МУП приволео да поштује закон.

И четврту годину провео је у пензији у коју је незаконито послат. Суд га је вратио на посао.

– Прва пресуда је донета октобра 2017. године – каже инспектор ПУ Ниш у Пензији Небојша Благотић.

Односно, нишки Управни суд је, тврди Благотић, тада поништио решење о прекиду радног односа. Међутим, дирекција полиције, уместо да га на посао врати, како објашњава, доноси опет исто решење. Инспектор се и на њега жалио, па га је суд сада поново поништио, каже Благотић.

Иако из МУП-а за Н1 кажу да су неосновани наводи да се МУП оглушава о одлуке Управног суда, имајући у виду да поступак није окончан, инспектор у пензији тврди да приговор не одлаже извршење. МУП-у је изречена и казна од 150.000 динара, али и за тај поступак о привременој мери враћања Благотића на рад, министарство саопштава да није окончан, те да ће судске одлуке поштовати, иако саговорник Н1 тврди да их већ не поштују.

– Замислите то да, нико други до дирекције полиције, не поштује решење Вишег суда у Нишу, донетог у поступку заштите узбуњивача – каже Благотић.

Па зато сада незаконите одлуке државних органа плаћају сви порески обвезници, закључује незаконито пензионисани криминалистички инспектор и подсећа да је против актуелног директора полиције Владимира Ребића поднео и кривичну пријаву. Његови шефови у управи полиције пензионисали су га, присећа се, у тренутку када су дошли до „крупних имена“ у великом предмету привредног криминала на коме су колеге и он из више градова радили до тог октобра 2015. године.

– Радило се о Драгану Ј. Вучићевићу из Информера и Александру Родићу, власнику Kурира – наводи Благотић.

Одмах су, наводи, реаговали шефови полиције, иако је за узимање њихових изјава имао и „одобрење поступајућег тужиоца, у оквиру законских овлашћења“. Тврди да је потом добио неуобичајени налог – да сачини службену белешку о поступању, али и плановима у предмету и то за тадашњег директора полиције Милорада Вељовића.

– Ја сам то и урадио, сачинио сам тај извештај и десило се то да је Милорад Вељовић, одмах наредног дана донео одлуку о престанку радног односа мени, са тим правом на пензију – каже Благотић.

Небојша Благотић био је инспектор Kриминалистичке полиције у сектору Привредног криминала у Нишу, а пензионисан је 7. октобра 2015. године. Одлуку којом се Благотић привремено враћа на посао суд је донео почетком јуна, а укинута је одлуком Вишег суда три месеца касније. Уследио је жалбени процес – окончан решењем Апелационог суда.

– Очекујем да ћу се вратити. Е, сад, да ли ће ме они вратити или неко други… То не знам. хоће ли они уопште бити у прилици да ме врате – каже Благотић.

Одлуком суда, пензионисани инспектор има статус узбуњивача.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

ЕПС је фирми брата Ане Брнабић дао 20 милиона евра наших пара!

5 (2) „Фирма ‘Асеко’, чији је директор брат Ане Брнабић, у последње две године је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *