Ништа од нових авиона: Јат потрошио кредит на враћање старих дугова

0
(0)

Кредит од 51,5 милиона евра који је „Јат ервејз“ још 2010. године, уз гаранције Владе Србије, узео од Сосијете женерал и Уникредит банке потрошен је највећим делом на враћање старих дугова према добављачима горива, сервисерима, аеродромима, али и на рефинансирање раније узетих кредита.

Првобитно је било предвиђено да се два милиона евра издвоје и за закуп два авиона, што је наведено и у Закону о давању државне гаранције „Јату“, али до тога никада није дошло. Уместо тога, тај новац је, како кажу у националној авио-компанији, потрошен на оспособљавање сопствене флоте.

Сва средства од тог кредита повучена су у периоду од 13. до 27. децембра 2010. године. После свега, Влада Србије је 24. јануара ове године упутила Скупштини Србије и предлог закона о давању гаранција на кредит Комерцијалне банке од 10 милиона евра за рефинансирање краткорочних обавеза „Јат ервејза“. Период отплате кредита је три године, укључујући годину дана мировања.

И тај новац ће, како наводе у „Јату“, бити утрошен на одржавање текуће ликвидности, за ремонт мотора, редовно одржавање флоте, резервне делове, актуелни најам авиона, гориво… Истовремено је, како сазнајемо, „Јату“ поручено да је ово последњи новац који ће бити издвојен за ту компанију.

Највећи део кредита од 51,5 милиона евра је, према подацима које смо добили из „Јата“, отишао на плаћање дугова према „Јат техници“, Нафтној индустрији Србије, „Луфтханза техници“, Аеродрому „Никола Тесла“ и враћање кредита Комерцијалној банци.

– Сва средства искоришћена су у складу с периодичним предлозима намене, одобреним од међуресорне радне групе. Сви предлози намене праћени су одговарајућим образложењима – наводе у ПР служби „Јата“. 
Међуресорну радну групу, иначе, чине Миодраг Миљковић из Министарства инфраструктуре, Родољуб Павићевић из Министарства финансија и Биљана Цогољевић из „Јата“.

У „Јату“ истичу да су све паре потрошене уз одобрење Владе, односно међуресорне групе, као и да су све пренамене новца урађене уз њихов благослов. Тако је, како кажу, било и с пренаменом средстава која је требало да буду утрошена на закуп два авиона новије генерације. У српској авио-компанији, зато, одбацују примедбе да су, приликом узимања кредита, обманули Владу у погледу тога на шта ће паре бити потрошене.

– Планирани најам великих авиона „боинг“ или „ербас“ није могао да буде спроведен, првенствено због нереализованог уговора с „Ербасом“, а за који је задужена посебна радна група у Влади Србије. Било је идеја да се изнајме мањи авиони, типа АТР 500/600, како би био појачан регионални саобраћај, али авиона тог типа није било на тржишту за изнајмљивање. Како до почетка летње сезоне најам није било могуће реализовати, међуресорна радна група се сложила с предлогом да се средства утроше на оспособљавање сопствене флоте – наводе у „Јату“.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лоша вест за ЕУ: Kо ће преживети суноврат економије

5 (1) Стање у еврозони је тешко и још дуго се, чак и њене велике …

Републички завод за статистику: Пад БДП-а Србије у другом кварталу 6,4 одсто

5 (4) Привреда Србије је у другом тромесечју забележила пад због пандемије корона вируса и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *